SFOR na dan nesreće bio na mjestu pada zrakoplova

TELEVIZIJA Federacije BiH u srijedu navčer objavila je da su pripadnici SFOR-a neposredno nakon nesreće zrakoplova, u kojoj je poginuo makedonski predsjednik Boris Trajkovski 26. veljače, bili na mjestu na kojem je zrakoplov pao blizu sela Rotimlja između Mostara i Stoca, ali su SFOR-ovci domaće (bosansko-hercegovačke) tragače i novinare usmjerili na drugo mjesto, udaljeno oko 15 kilometara od mjesta tragedije.

Takve tvrdnje federalna je televizija potkrijepila reportažom u kojoj mještani sela Rotimlje, blizu kojeg se srušio zrakoplov, svjedoče da su 26. veljače ujutro oko 9 sati vidjeli vozila SFOR-a blizu mjesta gdje se zrakoplov srušio pola sata ranije.

Jedan mještanin sela Rotimlje tvrdi da su pripadnici SFOR-a s dva vozila prošli kroz to selo odmah nakon nesreće, oko 9 sati ujutro 26. veljače.

Drugi mještanin Rotimlje je ustvrdio da je na dan nesreće, 26. veljače, vidio kako su pripadnici Stabilizacijskih snaga instalirali dvije antene te da je tog dana SFOR-ov helikopter dva sata u krug nadlijetao iznad mjesta tragedije.

Pokažu li se točnima ova svjedočenja mještana Rotimlje to bi moglo pomoći rasvjetljavanju proturiječnih informacija što su se pojavljivale na dan nesreće 26. veljače. Toga dana je MUP Federacije, pozivajući se na informacije koje je dobio od SFOR-a, objavio da je otkriveno mjesto pada makedonskog zrakoplova te da su predsjednik Trajkovski i suradnici poginuli.

Međutim, u dramatičnoj poplavi vijesti ta je informacija u popodnevnim satima istoga dana bila opovrgnuta, a olupine zrakoplova pronašli su bosanskohercegovački tragači dan kasnije, 27. veljače, U BiH je zavladalo nezadovoljstvo zbog toga što je pogibija Trajkovskog bila proglašena prije nego što su pronađene olupine zrakoplova.

Makedonski premijer Branko Crvenkovski je u utorak od glavnog tajnika NATO-a Jappa de Hoop Schefera zatražio pomoć u rasvjetljavanju tragedije makedonskog zrakoplova blizu Mostara.

Pročitajte više