SFOR potvrdio smanjenje snaga u bih do lipnja 2004. godine

BROJ pripadnika stabilizacijskih snaga u Bosni i Hercegovini (SFOR) bit će smanjen sa sadašnjih 12.000 na 7.000 tisuća, potvrdio je u utorak u Sarajevu glasnogovornik SFOR-a Dave Sullivan.

Sukladno odluci ministara obrane zemalja-članica NATO-a donesenoj u ponedjeljak na sastanku u Bruxellesu, broj pripadnika SFOR-a smanjivat će se postupno, a proces smanjenja trebao bi se dovršiti do lipnja 2004. godine.

"Možemo potvrditi kako će slijediti smanjenje broja pripadnika SFOR-a na 7.000 zahvaljujući poboljšanom sigurnosnom stanju u BiH", rekao je novinarima Sullivan.

On je podsjetio kako je zahvaljujući angažiranju mirovnih snaga stanje u cijeloj zemlji značajno izmijenjeno u proteklim godinama a promijenjeni prioriteti i ciljevi međunarodnih vojnih snaga više ne traže tešku borbenu opremu.

Procjena ministara obrane NATO-a je da se misija u BiH zapravo treba više usmjeriti ka policijskim zadaćama poput borbe protiv organiziranog kriminala jer realne opasnosti od obnove sukoba više nema.

Oružane snage dva etiteta u BiH također prolaze kroz proces značajnog preustroja uključujući smanjenje brojnog sastava na 12.000 časnika i vojnika te uspostavu državnog nadzora i zapovijedanja.

Glasnogovornik SFOR-a ističe kako se stabilnost u BiH temelji i na činjenici da snage raspoređene na terenu u svakom trenuku mogu računati na snažnu potporu pričuvnih postrojbi (Over The Horizon Forces - OTHF) koje se u svakom trenutku mogu poslati kako bi intervenirale u slučaju krize.

"Snage SFOR-a možda će biti manje vidljive no njihova će se nazočnost i dalje osjetiti kroz nastavak naših operacija, inspekcija i kontakata s građanima BiH", kazao je Sullivan.

Glasnogovornik SFOR-a istaknuo je kako smanjenje broja vojnika na terenu ne dovodi u pitanje odlučnost da se nastavi pomagati rad Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), uključujući tu privođenje svih osumnjičenih za ratne zločine.

Komentirajući najave iz Bruxellesa da bi sljedeće godine NATO mogao prepustiti Europskoj uniji vođenje mirovne misije u BiH, Sullivan je kazao kako je ta to još nije donesena politička odluka.

"Primopredaja ovlasti nad misijom u BiH između NATO-a i EU traži političku odluku. U ovom trenutku takve odluke nema", kazao je glasnogovornik SFOR-a dodajući kako je svima cilj da se odgovornost za očuvanje mira i stabilnosti u BiH postupno u cijelosti prenese na mjesne vlasti.

U priopćenju NATO-a objavljenom nakon sastanka ministara obrane prvi put je službeno naznačena mogućnost da NATO i EU zapravo podijele odgovornost za očuvanje mira u BiH. Tako je navedeno kako će u sljedećim mjesecima slijediti cjelovita analiza stanja, uključujući i mogućnost primopredaje ovlasti nad SFOR-om "do kraja 2004. godine".

Ta analiza odnosi se i na razmatranje mogućnosti da EU preuzme zapovjedništvo nad vojnicima na terenu dok bi NATO u BiH uspostavio posebnu misiju za vezu čija bi uloga bila savjetodavna. Ta misija odnosno ured vjerojatno bi imao naziv NATO Headquarters Sarajevo, slično modelu kakav je primijenjen u Makedoniji.

Pročitajte više