SHALOM: POD NEKIM UVJETIMA IZRAEL SPREMAN PREGOVARATI S LIBIJOM

Izraelski ministar vanjskih poslova Silvan Shalom rekao je u četvrtak da je Izrael spreman na dijalog s Libijom ako Tripoli odbaci "terorizam" i uništi oružje za masovno uništavanje, ali nije htio reći jesu li razgovori već počeli.

Na konferenciji za novinare tijekom posjeta Etiopiji Sharon je rekao da bi publicitet naštetio svakoj tajnoj inicijativi.

"Svaka informacija o procesu koji se provodi u tajnosti, bila ona točna ili ne, može naštetiti izraelskim nastojanjima", rekao je.

"Promijeni li Libija odnos prema Izraelu, prestane podržavati terorizam i uništi oružje za masovno uništavanje, Izrael će biti spreman na otvaranje dijaloga s Libijom", rekao je.

"Izrael će biti spreman na dijalog ne samo s Libijom, nego sa svakom arapskom zemljom koja želi mir. Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova nastavit će pokretati s dijalogom sa svim arapskim zemljama koje traže mir".

Libija je godinama zakleti neprijatelj Izraela i godinama štiti protuizraelske gerilce, među ostalima i palestinskoga gerilskoga členika Abu Nidala koji je 2002. ustrijeljen u Bagdadu.

Izrael je 1973. srušio libijski putnički avion s više od stotinu ljudi jer je zalutao u izraelski zračni prostor.

Pročitajte više