Shalom: Sigurnosna ograda može se pomaknuti

IZRAELSKI ministar vanjskih poslova Silvan Shalom rekao je u petak u Davosu da bi se Palestinci trebali vratiti za pregovarački stol jer je Izrael spreman pristati na promjene trase kontroverzne sigurnosne ograde koju gradi na Zapadnoj obali kako bi spriječio palestinske terorističke napade. "Ograda se može pomaknuti", rekao je Shalom na marginama Svjetskog gospodarskog foruma.

Shalom je u intervjuu za Associated Press podsjetio da je Izrael u prošlosti pomaknuo slične ograde izgrađene na granici s Egiptom, Jordanom i Libanonom i naglasio da bi to mogao učiniti ponovno.

"Ako postignemo dogovor s Palestincima i složimo se da pomaknemo ogradu, ona se može pomaknuti", rekao je.

Palestinci optužuju Izrael da sigurnosnim zidom pokušava povući granicu bez pregovora.

Shalom je kazao da je o spremnosti Izraela da pomakne ogradu u petak obavijestio i glavnog tajnika UN-a Kofija Annan.

Naglasio je ipak da je ograda - koju čine zidovi, bodljikava žica i promatrački tornjevi, uspješno smanjila broj terorističkih napada u Izraelu te da bi trebala postojati tijekom cijelog pregovaračkog procesa kako bi se suzbio terorizam.

Upitan je li Izrael spreman pomaknuti ogradu do granice prije rata iz 1967., Shalom je odgovorio: "Neće nam više biti potrebna. Ni nama se ne sviđa. Nismo je ni gradili između 1967. i 2002. godine."

Čak i bez pregovora, Izrael je, naglašava Shalom, spreman poduzeti određene korake. Izrael je tako spreman ukloniti neka ilegalna židovska naselja i otvoriti nove prolaze kako bi Palestinci mogli putovati na posao u Izraelu ili obrađivati polja koja presijeca ograda, rekao je.

"Izrael bi odmah želio nastaviti pregovore", naglasio je Shalom.

Pročitajte više