SHARON: NAKON IRAKA MOGUĆ BRŽI SPORAZUM S PALESTINCIMA

Izraelski premijer Ariel Sharon ocijenio je u nedjelju da nakon rata u Iraku, koji je izazvao "potres na Srednjem Istoku", postoji "mogućnost bržeg sporazuma s Palestincima nego se mislilo".

"Sada postoji prilika za postizanje bržeg sporazuma nego se mislilo", rekao je Sharon u interviewu dnevnom listu Haaretz.

"Ono što se dogodilo u Iraku izazvalo je potres na Srednjem Istoku i stvorilo mogućnost velikih promjena. Postoji mogućnost osnivanja raznih odnosa između arapskih zemalja i Palestinaca", dodao je.

Sharon je ipak naglasio da mogućnost postizanja sporazuma "ovisi o svim Arapima. Za to je potrebna druga palestinska uprava, borba protiv terorizma i niz reformi, kao i potpuni prekid poticanja na nasilje i rušenje terorističkih organizacija".

"Ako postoji takva palestinska uprava, koja to razumije i ozbiljno primjeni, postoji mogućnost za sporazum", nastavio je Sharon.

Sharon je također istaknuo kako je za mir s Palestiancima spreman odustati od židovskih naselja.

Izraelski premijer, poznat kao pobornik naselja na teritoriju što ga je Izrael okupirao u ratu 1967. godine, rekao je listu Haaretz kako je spreman poduzeti korake "koje su bolni za svakog Židova i za mene osobno".

"Čitava naša povijest vezana je za ta mjesta: Betlehem, Shiloh, Beit El. Znam da ćemo se morati oprostiti od nekih od tih mjesta", rekao je bivši general Sharon.

"Odlučio sam poudzeti sve napore kako bi postigli mirovni sporazum. Racionalna potreba za postizanjem sporazuma postala je jačom od osjećaja", rekao je Sharon.

Pročitajte više