Sharonov plan za gazu diže mu potporu u Izraelu

PLAN izraelskog premijera Ariela Sharona da ukine židovska naselja u pojasu Gaze čini se da je pozitivno utjecao na njegovu poljuljanu popularnost u izraelskoj javnosti iako bi ga istodobno korupcijski skandal oko kojega je ispitivan mogao uzdrmati, pokazuju ispitivanja javnog mnijenja objavljena u petak.

Prema rezultatima ispitivanja koje je objavio visokotiražni dnevni list Maariv, provedenog nakon njegove objave u ponedjeljak o namjerama evakuiranja židovskih naselja iz Gaze, 39 posto ispitanika izrazilo je zadovoljstvo njegovim obavljanjem dužnosti premijera, u odnosu na 33 posto tjedan ranije.

"Prošloga tjedna, kada je potpora Sharonu dospjela do najniže razine, predvidjeli smo da bi njegovi savjetnici za medije mogli potaknuti diplomatsku inicijativu koja bi ga izvukla iz kliješta tužitelja i pada popularnosti", kaže se u komentaru kojim je popraćena objava istraživanja.

Sharon, dugogodišnji šampion izgradnje naselja na području koje je Izrael okupirao 1967 Bliskoistočnim ratom, opovrgnuo je postojanje bilo kakvog osobnog motiva u objavi namjera o budućnosti pojasa Gaze, koje su odjeknule poput političke bombe.

Ukazujući na rezultate još jednog ispitivanja provedenog ovoga tjedna, Maariv objavljuje da 52 posto ispitanika podupire jednostranu evakuaciju svih židovskih naselja u Gazi, njih 21, dok se 36 posto tome suprotstavlja.

Sharon je predložio preseljenje 17 takvih naselja te je najavio mogućnost iseljenja još nekoliko i sa Zapadne obale.

Palestinski ministar vanjskih poslova Nabil Shaath izjavio je pak za Reuters da bi izraelska evakuacija iz Gaze trebala biti popraćena istim potezom na Zapadnoj obali, gdje Izrael ima podignutih oko 120 naselja.

"Tražimo sveobuhvatno povlačenje na temelju kojeg će palestinske sigurnosne snage biti u potpunosti odgovorne za primjenu zakona", rekao je Shaath.

Prema ispitivanju koje su proveli Maariv i Gal Hahadash, koje je obuhvatio 603 ispitanika, 59 posto Izraelaca bi poduprlo iseljavanje izoliranih naselja na Zapadnoj obali, a 31 posto njih bi bilo protiv toga.

Sharon je u srijedu rekao kako namjerava održati referendum prije nego provede planove o iseljavanju židovskih naselja u Gazi, gdje 7500 Židova živi između 1,3 milijuna Palestinaca.

(Hina) xbr ysd

(Hina)

Pročitajte više