Shell: Cijena nafte će drastično porasti bez novih investicija

UKOLIKO se ne bude ulagalo u tehnologiju eksploatacije i prerade, cijena nafte zabilježit će dramatičan rast, rekao je danas direktor Royal Dutch Shella, najveće europske i jedne od najvećih svjetskih naftnih kompanija.

Globalna energetska industrija suočena je s "ozbiljnim izazovima", a svijet treba zalihe nekonvencionalne energije da bi udovoljio rastu potražnje, rekao je Jeroen van der na konferenciji u Kuala Lumpuru.

Zaustavljeni projekti

Pad cijena nafte s gotovo 150 dolara po barelu krajem prošle, na 32 dolara po barelu do kraja prvog tromjesečja ove godine, trajno je ili privremeno zaustavio mnoge projekte.

To bi u budućnosti moglo predstavljati problem, jer trenutni kapaciteti neće biti dovoljni da zadovolje potražnju kad se globalno gospodarstvo oporavi, pa će nafta biti znatno skuplja, argument je kojim se koriste mnogi naftaši.

Cijena se u međuvremenu malo popravila, prošli je tjedan čak prešla 70 dolara po barelu, ali ovaj se tjedan ponovno vratila ispod 68. Po objektivnim predviđanjima, realna cijena za ovu godinu trebala bi se kretati oko 65 dolara po barelu.

Kako izbjeći krizu

"Gospodarstvo će se oporaviti, potražnja će porasti, a višak proizvodnje će nestati", rekao je van der Veer.

Po njegovim riječima, količina proizvedene nafte i prirodnog plina neće moći zadovoljiti dodatnu potražnju. Shell predviđa kako će obnovljivi izvori energije uskoro činiti 30 posto energetskog tržišta.

Međunarodna agencija za energiju, organizacija sa sjedištem u Parizu koja savjetuje zemlje potrošačice nafte, predviđa kako će fosilna goriva činiti 67 posto energetske potrošnje do 2030. godine.

Agencija vjeruje kako je bitan izazov kako izbjeći energetsku krizu u sljedeća dva desetljeća. Ključni problem je nedostatak investicija.

J.D.
Foto: Arhiva

Pročitajte više