Šibenski doktor: Ovo je moja mirovina s 41 godinom staža. Toliko vrijedi predani rad

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

NEZADOVOLJSTVO liječnika ovih je dana eskaliralo prosvjedom u Zagrebu. Na ulice je izašlo oko 1500 liječnika iz cijele Hrvatske jer im je, kako kažu, dosta preopterećenosti, potplaćenosti i podcijenjenosti.

Dr. Ivo Mišura, šibenski endokrinolog, prvi predsjednik županijskog povjerenstva Hrvatske liječničke komore, oko uzroka prosvjeda nema nikakvih dvojbi. Najveći problem su plaće i koeficijenti, kaže.

"Plaće su neadekvatne, odnos prema specijalizantima i prema specijalistima neprihvatljiv. I ja sam bio specijalizant i mogu reći, onima koji to ne znaju, da specijalizanti rade, onu cijelu svoju specijalizaciju odrade, ne sjede u kući i čitaju knjige", kaže za Šibenski.

"Evo, ako hoćete slobodno objavite kolika je moja mirovina - s 41 godinom i 4 mjeseca staža, kada sam otišao u mirovinu 2011. dobio sam 5289 kuna mirovine. Eto, to je kompenzacija za predani liječnički rad od preko 41 godine", rekao je.

"Liječnici masovno rade i nakon 65. godine"

"U međuvremenu sam radio privatno i to se odrazilo na moju ukupnu mirovinu jer država daje poticaj za rad iza 65. godine, tako da mi je mirovina porasla. Sada je osam tisuća kuna, ali to sam ostvario naknadnim, privatnim radom, ne od države. 

Ukupno sam sakupio 45 godina staža kao liječnik. A zadnjih 3.5 godine koliko sam radio nakon umirovljenja, imao sam beneficiju jer država daje 1.8 posto za svaku godinu iza 65. Od 65. do 70. godine tko radi dobiva 1.8 posto godišnje kao dodatak na mirovinu. I zahvaljujući tome moja mirovina danas iznosi 8 tisuća kuna", dodao je.

Najveći je problem, kaže dr. Mišura, s obiteljskim liječnicima gdje je već masovna pojava da liječnici rade i nakon 65. godine života. U Šibeniku su svi u obiteljskoj medicini produžavali rad jer ih dramatično nedostaje, kaže Mišura, referirajući se i na podatak koji se mogao čuti na prosvjedu u Zagrebu gdje je rečeno da će uskoro milijun građana ostati bez obiteljskog liječnika.

"To znači da su obiteljski liječnici mahom pred mirovinom. Navodno je njihova prosječna dob trenutno 55 godina. U Šibeniku smo imali situaciju da je liječnica radila puno radno vrijeme od 65. do 70. godine života jer nije imao tko raditi. A nakon 70., kad više fizički nije mogla raditi puno radno vrijeme, radila je pola satnice, a drugi polovinu je uzela jedna njezina kolegica, obje umirovljene", rekao je.

Pročitajte više