Šibensko-kninska dožupanica nije otišla u samoizolaciju, bila u kontaktu sa zaraženom

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

ZBOG kršenja mjera samoizolacije šibenska policija podnijela je obavezni prekršajni nalog protiv dožupanice Iris Ukić Kotarac. Ona pak tvrdi da Zakon nije prekršila te najavljuje žalbu.

"Policijski službenici proveli su izvide kojom prilikom je utvrđeno da je 45-godišnjakinja počinila prekršaj iz članka 47. stavka 2. točke 8. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Slijedom navedenog 45-godišnjakinji je uručena Obavijest o počinjenom prekršaju te će biti podnesen obvezni prekršajni nalog", rekli su iz PU šibensko-kninske za ŠibenikIN.

Tajnica je prijavila kao bliski kontakt

Dožupanicu je kao bliski kontakt navela osoba zaposlena na mjestu tajnice u Šibensko-kninskoj županiji, no Ukić Kotarac tvrdi da nije bila u kontaktu s njom. 

"Obavijest o tome da se moram testirati dobila sam 30. rujna. Shvatila sam poziv epidemiologinje kao nekakav savjet da se idem testirati, a nikada mi nije određeno da idem u samoizolaciju od određenog dana. Na testiranje sam išla dan nakon poziva, u petak 1. listopada, a rezultate sam dobila sutradan, dakle u subotu 2. listopada. Od poziva epidemiologa do rezultata testa bila sam u kući", kazala je za ŠibenikIN Ukić Kotarac, koja se nakon negativnog testa vratila na posao. 

Za prekršaj koji je počinila Zakon propisuje novčanu kaznu od 8000 do 15.000 kuna.

Dožupanica: Žalit ću se

"U okviru postupka postupat ću dalje sukladno zakonskoj proceduri, odnosno žalit ću se", najavljuje dožupanica. 

Voditeljica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije Ankica Parat Baljkas objašnjava da to što netko dobije negativan test ne znači da može prekinuti samoizolaciju. 

"Naravno da se samoizolacija ne prekida nakon negativnog testa jer osobu koja je navedena kao bliski kontakt testiramo da bismo imali pokazatelj trenutne situacije, kao i situacije unatrag budući da znamo da osoba može biti zarazna i prije pojave simptoma. Inače, bliske kontakte testiramo kada se radi o važnom kolektivu kao što su škola, vrtić, zdravstvena ili neka druga javna ustanova, a tko je bliski kontakt ne određuje ta osoba, već epidemiolog", ističe Parat Baljkas. 

Pročitajte više