SiCG: Uskoro ukidanje odredbi o policijskom pritvoru

MINISTARSTVO pravosuđa predložit će vladi Srbije ukidanje spornih odredbi Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organiziranog kriminala, koje se odnose na mogućnost policijskog pritvora od 30 odnosno 60 dana, priopćeno je danas u Beogradu.

"S promjenom okolnosti i stabilizacijom općih uvjeta, Ministarstvo smatra da su ispunjeni uvjeti za stavljanje izvan snage spornih odredbi", navodi se u priopćenju. Podsjeća se da sam Zakon predviđa mogućnost preispitivanja tih odredbi, uvedenih za vrijeme izvanrednog stanja nakon ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića 12. ožujka, u roku 90 dana.

Zbog spornih odredbi Zakona, Odvjetnička komora Beograda već je odlučila da će bojkotirati suđenja u predmetima organiziranog kriminala (u kojima je obavezna obrana odvjetnika), jer je riječ o "inkvizitorskom zakonu koji ima cilj produžiti izvanredno stanje", u današnjem "Blicu" tvrdi beogradski odvjetnik Slobodan Šoškić.

U skladu sa stavom odvjetničkih komora Beograda i Vojvodine, zakazanim ovotjednim istražnim saslušanjima trojice odvjetnika "Zemunskog klana", uhićenih nakon atentata na premijera Đinđića i osumnjičenih za zločinačko udruživanje, neće prisustvovati njihovi branitelji, s obrazloženjem da će tako natjerati vlasti da suspendiraju nedemokratske zakone, prenio je današnji beogradski dnevnik "Danas".

Pročitajte više