Šikaniranje LIDL-a; prodavačice za vrijeme mjesečnice oko ruke nose crvene trake

SINDIKAT trgovine Hrvatske predstavio je hrvatski prijevod knjige "Crna knjiga LIDL-a jeftini na štetu zaposlenika" njemačkih novinara Andreasa Hamanna i Gudrun Giese, koja govori o šikaniranju radnika njemačkog trgovačkog lanca LIDL koji uskoro stiže u Hrvatsku.

Budući da LIDL, peti najveći trgovački lanac u Njemačkoj, uskoro namjerava otvoriti trgovine i u Hrvatskoj, sindikat želi upozoriti hrvatsku javnost na uvjete u kojima rade njegovi zaposlenici, rečeno je na predstavljanju.

Po riječima Gudrun Giese, uprava LIDL-a vrlo često otpušta radnice optužujući ih za krađu novca iz blagajni, a zapravo se time želi osloboditi radnica koje su kod njih zaposlene više od deset godina, jer dolaze u najviši platni razred i postaju preskupe.

U tom trgovačkom lancu nema slobodnih dana zbog radne nedjelje niti slobodnih nedjelja, puno prekovremenih sati se ne plaća, a radnici se vrlo lako zamjenjuju drugima, koji se zapošljavaju na tzv. mini-ugovore uz plaću od 400 eura mjesečno.

Do koje mjere ide šikaniranje ilustrirano je tvrdnjom da prodavačice u LIDL-ovim trgovačkim centrima koje imaju mjesečnicu oko ruke moraju nositi crvene trake, kako bi opravdale češće odlaske na WC, dok je drugima to pravo vrlo ograničeno.

Hrvatska je plodno tlo za poslodavce poput LIDL-a, koji kupce privlače jeftinom robom, a svoje radnike sustavno maltretiraju, upozoreno je na predstavljanju.

Naši poslodavci prisiljavaju radnike da lažu u slučaju posjeta inspekcije rada te da, uz prijetnju otkazom, govore kako rade osam sati, a svi im se prekovremeni sati plaćaju.

Predsjednica sindikata Ana Knežević istaknula je da ima poslodavaca s kojima sindikat već tri godine ne uspijeva stupiti u kontakt.

U mnogim trgovačkim centrima sindikata uopće nema, a poslodavci na razgovore sa sindikalnim predstavnicima dolaze s tjelohraniteljima.

Pročitajte više