Silvija Luks ponovo uzburkala duhove na HTV-u

GOSTOVANJE HTV-ove novinarke Silvije Luks u "Noćnoj mori" Željka Malnara uzburkalo je duhove na HTV-u. Naime, novinarka se kod Malnara pokušala obraniti od čelništva HTV-a, koje se ispričalo gledateljima zbog njezinog izvještavanja iz Washingtona prilikom američkih predsjedničkih izbora.

Kako piše Novi list, Luks se u "Noćnoj mori" pokušala obračunati s čelništvom HTV-a, pa je tako u sklopu emisije prikazan isječak iz HTV-ove emisije "Otvoreno" posvećene američkim izborima, u kojem Elizabeta Gojan ispravlja imena američkih nogometnih i bejzbol klubova, koja je krivo navela Silvija Luks u svom javljanju iz Washingtona. Nakon tog ispravka gosti u studiju su ismijali Silviju Luks, što ju je povrijedilo. Luks je gostujući kod vidno pijanog Malnara ustvrdila kako nije pogriješila ona, nego drugi djelatnici HTV-a.

Prema pravilima HTV-a svi djelatnici te kuće moraju tražiti dozvolu nadređenih ukoliko žele davati izjave za neki drugi medij. No, u ovom slučaju nije baš posve jasno je li Silvija Luks zatražila takvu dozvolu, odnosno hoće li biti sankcija zbog njezinog gostovanja na OTV-u.

Prema riječima glavnog urednika informativnog programa Vladimira Rončevića, novinarka je tražila dozvolu: "Luks je od mene tražila dozvolu da nastupi na OTV-u i dobila ju je iako nismo znali u kojoj će emisiji gostovati."

"Nisam gledao emisiju pa ću prije bilo kakve akcije morati u ponedjeljak pogledati snimku. Onda ću vidjeti ima li osnove za neko daljnje postupanje." – dodao je Rončević.

No, s više instance dolaze drugačije informacije. Naime, glavni ravnatelj HTV-a Mirko Galić kaže da Luks od njega nije tražila dozvolu za nastup u Malnarovoj emisiji.

"Od mene Silvija Luks nije tražila dopuštenje za gostovanje, a ne vjerujem da je i od nekog drugog. Ako je to zaista tako, onda je napravila prekršaj. A ostalo ćemo vidjeti kada pogledamo snimku. Postoji kodeks i mjere za zaštitu interesa HRT-a i mi ćemo ih poštovati u slučaju Silvije Luks, kao i kod svakog drugog slučaja." – izjavio je Galić za Novi list.

U ponedjeljak smo u razgovoru s glasnogovornikom HTV-a Janosem Roemerom doznali da još uvijek nisu poduzeti nikakvi koraci u smislu sankcioniranja Silvije Luks zbog gostovanja kod Željka Malnara.

"Još je prerano govoriti o tome, emisija će se pogledati pa ćemo vidjeti hoće li biti kakvih sankcija. Moguće je da ravnatelj nije obaviješten o namjeri novinarke HTV-a da gostuje kod Željka Malnara, ali njezin prvi nadređeni Vladimir Rončević dao je nekakvu dozvolu." - izjavio je Roemer za Index.hr, dodajući je možda Rončević trebao pitati o kojoj se emisiji radi, ali i kako je to ipak stvar između Luksove i Rončevića.

Pročitajte više