Silvija Luks, sramota koja odbija nestati

SILVIJA LUKS jedina je novinarka u povijesti zbog koje se Hrvatska televizija javno ispričala gledateljima. I stoga je ona upravo savršena osoba da sjedi na čelu Nadzornog odbora HRT-a, na samom vrhu prisavske piramide.

Krajem sada već davne 2004. godine, tijekom predsjedničkih izbora u Americi, kolegij Informativnog programa HTV-a izdao je priopćenje u kojem izražava "žaljenje zbog neprofesionalnog javljanja svoje stalne dopisnice iz Washingtona".

Isprika i kazna

"Navodeći vijesti iz neimenovanih izvora, podcjenjivanjem rada kolega i gostiju u studiju te neiznošenjem relevantnih informacija s terena nanijela je štetu Informativnom programu HTV-a", objavili su prisavski urednici te uz ispriku gledateljstvu najavili pokretanje postupka protiv svoje dopisnice. Čiji je sin tada, sasvim slučajno, radio u veleposlanstvu RH u Washingtonu.

Bio je to presedan. HTV je do tada lagao, huškao, vrijeđao i griješio, ali se nikad nije ispričao. Ali ovo nisu mogli prešutjeti. Ne nakon što je Silvija Luks u središnjem Dnevniku govorila o Johnu Kennedyju, umjesto o Johnu Kerryju, a zatim u Otvorenom pljuvala po prilogu kolege Josipa Šarića i sumanuto se svađala s gostima u studiju.

Pala na ispitu

Nakon općeg zgražanja, profesor Dražen Lalić sve je sumirao u jednoj rečenici: "Silvija Luks s takvim neznanjem ne bi prošla kod mene na ispitu".

Zato takva osoba sada sjedi na čelu Nadzornog odbora HRT-a. I kamo sreće da samo sjedi. Ona veoma angažirano nastavlja tamo gdje je stala te famozne 2004. godine. Prvo je na saslušanju u Hrvatskom Saboru, prilikom izbora članova Nadzornog odbora, na pitanje o poslovanju HRT-a izjavila kako "ne vjeruje u statistiku". Ali to je bilo samo zagrijavanje.

Gas do daske

Gas do daske stisnula je na ovotjednom Programskom vijeću HRT-a kad je Majku Terezu strpala u isti koš s Antom Pavelićem. Izjednačila je organizirani posjet poglavnikovu grobu u Madridu s njezinim posjetom slavnoj humanitarki u Indiji. To je za ovu proslavljenu novinarku isto. Isto kao divljenje zločincu i spasiteljici. Isto kao Kerry i Kennedy. Isto kao Irak i Iran. Isto kao sve što se pod vlašću HDZ-a godinama događa na Prisavlju.

Sramotna ustanova, sramotna nadzornica

I upravo zato je Silvija Luks prava osoba na pravom mjestu. Ako je sramotan program, ako je sramotno poslovanje, ako je sramotna direktorica Hrvatske televizije, onda je logično da sramotna bude i šefica Nadzornog odbora. Nije neka funkcija, ali svejedno ne umanjuje sramotu.

Ako može Hloverka, može i Silvija

Dakle, ako može Hloverka, onda može i Luksica. Oporba ih je obje imenovala i amenovala. Nenad Stazić, predsjednik saborskog odbora koji je izabrao Silviju Luks, za Novi list izjavljuje kako ga ne zanima što je ona rekla, relativizirajući njezin utjecaj na bilo kakvo odlučivanje na Prisavlju. Nema veze što se to imenovanje pokazalo kao debakl. Za koga je i od koga je - dobro je.

Stoga danas, nakon toliko godina, možemo samo žaliti za vremenima kad se netko na Prisavlju, ako već ne izvan njega, ispričavao javnosti zbog verbalnih ispada Silvije Luks. Čak je i tada bilo bolje.

 > Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Pročitajte više