Šime Lučin: Kosorica misli da svi s marihuane prelaze na teške droge, nikad neće podržati dekriminalizaciju

DEKRIMINALIZACIJA lakih droga, ponajprije marihuane, uskoro bi mogla doći na glasanje u Sabor. Iako u nacrtu novog  Kaznenog zakona stoji upravo ta izmjena, da se za posjedovanje malih količina marihuane više ne provodi kazneni progon, SDP-ovci ne vjeruju da će HDZ-ova većina za to dići ruku. Prvi i najizravniji na temu dekriminalizacije "trave" redovito je SDP-ov Šime Lučin.

Dekriminalizirajmo marihuanu, rasteretimo sudove, lakše ćemo do krupnih dilera

"Nisam optimist. Sjetite se izjava premijerke Kosor da je svaka droga- droga, i da svi koji su na lakim drogama prijeđu na teške. Bio bih sretan da promijeni stav, ali teško je to vjerovati kad HDZ koristi svaku priliku da SDP prikaže kao stranku koja želi ozakoniti drogiranje. To, naravno, nije istina, ali smo za dekriminalizaciju lakih droga, jer bi na taj način rasteretili sudove i počeli se baviti lovom na krupne dilere i narko-bossove", tvrdi Lučin.

Izmjene zakona i dekriminalizacija već su nekoliko puta bili na raspravi u Saboru, bez šanse da se izglasaju dok je HDZ-ova demokršćanska većina na vlasti.

HDZ-ova retorika u kampanjama: SDP je "drogeraška" stranka

Ovaj put bi im nezgodna okolnost mogla biti i činjenica što se u zakonodavstvu zemalja EU posjedovanje manjih količina lakih droga uglavnom ne tretira kao kazneno djelo već prekršaj.

"HDZ ovo pitanje tretira kao ideološko i svjetonazorsko, a stalno bježi od onoga što kaže struka. Glupost je govoriti da se s lakih droga prelazi na teške, jer bi onda u nekoj fazi života imali više od 30 posto ljudi u Hrvatskoj na teškim drogama. Sa mnom su se po tom pitanju složili i iz Vladinog Ureda za suzbijanje zloporabe opojnih droga, iz DORH-a i policije... Zar vam to ne govori koliko HDZ politizira ovu pruču", uvjerava Lučin, dodajući da čitavo vrijeme želi napraviti distinkciju lakih od teških droga i da nipošto ne promiče konzumaciju, nego dekriminalizaciju lakih droga. 

HDZ, s druge strane, u zadnje dvije parlamentarne kampanje iskorištava ovo pitanje da bi socijaldemokrate prikazao kao stranku koja će hrvatsku djecu navući na drogu.

Markovinović ne bi o drogama


Za komentar smo nazvali i jednog od aktivnijih HDZ-ovih parlamentaraca Krunoslava Markovinovića, kako bi doznali bi li osobno glasao za ove izmjene Kaznenog zakona. Tema mu, međutim, nije najbolje sjela.

"Nisam pravnik. Ne bih o drogama. Trebam prvo vidjeti izmjene zakona. Teško mi je o toj temi", kratko je za Index kazao HDZ-ovac.

Lučina, za razliku od Markovinovića, nismo trebali nagovarati da se raspriča.

"Hrvatsko pravosuđe trenutno je puno apsurda. Vi, dakle, možete ubiti čovjeka u prometu i dobiti manju zatvorsku kaznu od nekoga tko je zatečen s jednim džointom, koji će možda doći pred loše raspoloženog suca i taj će mu odrapiti tri godine zatvora. To je suludo i to treba mijenjati", zaključio je Šime Lučin.

Pročitajte više