Šimonović: Uskoro procjena mogućih šteta od proglašenja gospodarskog pojasa

RADNA skupina za praćenje europske ribarske politike vrlo skoro Vladi će dostaviti izvješće u kojemu će biti i procjena mogućih šteta ako Hrvatska proglasi gospodarski pojas, odnosno proširi jurisdikciju u Jadranu, najavio je u četvrtak zamjenik ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović, nakon što je članove Vlade izvijestio o rezultatima bruxelleskog pripremnog sastanka za ministarsku konferenciju u Veneciji.

Nije precizirao kada će izvješće biti gotovo, ali je najavio da će se nastojati da to bude u kratkom roku. U izvješću će biti analizirana situacija i poruke uključivši one Europske komisije, te dana analiza prednosti i mana, šansi i rizika proširenja jurisdikcije, rekao je novinarima Šimonović.

Prema ranijoj najavi premijera Ivice Račana o širenju hrvatske jurisdikcije u Jadranu Sabor bi, na temelju Vladinih materijala trebao raspravljati do svoga raspuštanja (sredina listopada).

Šimonović se nije suglasio s ocjenama da RH stoji loše s inicijativom da proglasi gospodarski pojas.

"Ne treba biti tako pesimističan. Hrvatska ima izbora, neće biti lako, ali suverene države rade teške izbore u teškim situacijama!, izjavio je zamjenik ministra.

Ponovio je da nije dvojbeno pravo država da proglase gospodarski pojas, ali da će prostor za širenje jurisdikcije nakon konferencije u Veneciji koncem studenoga biti sužen.

"Postalo je jasno da Venecija neće donijeti nikakvu pravnu promjenu (...) ali tendencija će biti da se suzi prostor širenja jurisdikcije u Mediteranu", izjavio je Šimonović.

Najavio je kako je i nadalje, a naći će se to i u završnom dokumentu venecijanskog sastanka, pravno potpuno nedvojbeno suvereno pravo svake države proglasiti gospodarski pojas, ali da će se ići na složenije mehanizme širih konzultacija oko karaktera i vremena širenja jurisdikcije, pa bi uspostava bilo kakve zaštićene zone iziskivala godine.

Šimonović je podsjetio da je hrvasko izaslanstvo zagovaralo potrebu bržeg djelovanja, dakle najprije širenja jurisdikcije a potom šire konzultacije. Objasnio je to željom da se zaštiti Jadran u kojemu je zadnjih 50 godina količina ribe smanjena za dvije trećine.

Šimonović kaže da hrvatski stav u formalnim dokumentima nije ni prihvaćen ni odbačen ali da Europska komisija poručuje da treba čekati Veneciju te da je važno imati suglasnost drugih zemalja.

On je kazao kako rješenje koje zagovara Slovenija, a po kojoj bi se Jadran trebao pretvoriti u zajedničku zaštićenu zonu, ne postoji kao praksa u međunarodnom pravu.

Hrvatskoj to ne može odgovarati, to bi povećalo broj korisnika zone a RH bi se suočila sa deset puta većom ribarskom flotom od svoje, kazao je.

Zamjenik ministra nije mogao predvidjeti moguće političke probleme u slučaju da RH bez suglasnosti susjeda proglasi gospodarski pojas.

Nema vage da se izmjeri količina tih problema, ali određenih problema svakako bi bilo - da li bi se sveli samo na prve reakcije ili bi otišli tako daleko da ugroze naš ulazak u EU skupa s Bugarskom i Rumunjskom, nitko ne može procijeniti, odgovorio je Šimonović.

Pročitajte više