Simović i Kalinić ponovno osuđeni za ubojstvo Đinđića: Svakome 30 godina zatvora

MILOŠ SIMOVIĆ i Sretko Kalinić osuđeni su na po 30 godina zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu bivšeg srpskog premijera Zorana Đinđića.

Bivši srpski premijer Zoran Đinđić je ubijen 12. ožujka 2003. godine. Ovom odlukom je sudsko vijeće Specijalnog suda u Beogradu potvrdilo raniju presudu koju su Simović i Kalinić dobili u odsustvu.

Kalinić je trebao pucati u slučaju da "prvi udar" ne uspije

Sud je utvrdio da su Simović i Kalinić sudjelovali u ubojstvu premijera. Simović je pratio Đinđića i o njegovom kretanju izvještavao vođe Zemunskog klana, dok je Kalinić automobilom kružio oko zgrade srpske vlade kako bi pružio dodatnu podršku odnosno pucao u Đinđića i slučaju da "prvi udar" nije uspio.

Đinđića je u dvorištu zgrade srpske vlade ubio Zvezdan Jovanović. Simović je na ponovljenom suđenju priznao djelo i rekao da se zbog njega kaje. Priznao je i da zna tko je naručio ubojstvo, ali nije želio otkriti tko je to.

Kalinić nije priznao djelo te je doveo svjedoka koji mu je trebao dati alibi

Za razliku od Simovića, Kalinić je negirao krivnju za sudjelovanje u ubojstvu te je na novo suđenje doveo svjedoka koji mu je trebao pružiti alibi. No, sudsko vijeće to svjedočenje nije prihvatilo. Prvu presudu za ovo djelo Simović i Kalinić su dobili 2007. godine. No, kada su uhvaćeni u lipnju prošle godine, iskoristili su svoje pravo na ponovljeno suđenje. Na ovu novu presudu se mogu žaliti Žalbenom sudu.

Kalinića i Simovića očekuje ponovljeno suđenje i za niz ubojstava, otmica i drugih kaznenih djela koje su počinili kao dio Zemunskog klana. Prvom presudom za ta djela su osuđeni na 40 godina zatvora. 

Pročitajte više