Sin Kreše Peteka dobio unosan posao u obnovi. Godinama radi poslove za državu

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL, Marko Lukunic/PIXSELL

ZAMJENSKE kuće na Baniji gradit će tvrtka Mipek d.o.o. iz Križa u vlasništvu Marija Peteka, sina kontroverznog poduzetnika Kreše Peteka, koji je kao prvooptuženi bio uhićen u nedavnoj aferi Janaf.

Javni natječaj raspisan 9. prosinca

Odabrala je to država, odnosno Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

>>Država odabrala: Zamjenske kuće na Baniji gradit će sin Kreše Peteka iz afere Janaf

Riječ je o javnom natječaju za gradnju 30 tipskih kuća primjenom suhe drvene gradnje na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije. 

Natječaj je bio raspisan 9. prosinca s rokom dostave ponuda 23. prosinca, a nakon analize tri važeće ponude kao ekonomski najpovoljnija odabrana je ona tvrtke Mipek. Na natječaj su se mogle javiti tvrtke koje su imale po 15 milijuna kuna prometa u svakoj od prethodne tri godine, koje su do sada imali odrađenih sličnih radova u najmanjem iznosu od 15 milijuna kuna te minimalno devet zaposlenih u struci. 

Mipek je za gradnju po deset kuća tipa 1, 2 i 3 ponudio cijenu od 16.629 milijuna kuna + PDV. To je nešto više od procijenjene vrijednosti radova od 16.537 milijuna. S PDV-om ponuda Mipeka za gradnju 30 tipskih kuća, po deset najmanjih, srednjih i najvećih, iznosi nešto manje od 20.8 milijuna kuna. Ostali ponuđači bili su skuplji, javlja Večernji.

Sada se čekaju moguće žalbe drugih ponuđača, a ako ih ne bude bilo, potpisat će se ugovor s Mipekom o gradnji 30 kuća. O terminima i lokacijama radova odlučivat će Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje temeljem potreba

Gradit će drvene kuće, a navode da su specijalizirani za metalne konstrukcije

No zanimljiva je stavka koja kazuje da je Mipek imao određenih sličnih radova u najmanjem iznosu od 15 milijuna kuna.

Evo kako to piše još podrobnije.

"Gospodarski subjekt mora dokazati izvršenje glavnih radova iz predmeta nabave popisom glavnih radova pruženih u godini u kojoj je započeo postupak nabave i tijekom pet godina koje prethode toj godini.

Popis glavnih radova, istih ili sličnih predmetu nabave (kako je opisano točkom 5. ove dokumentacije), mora najmanje sadržavati vrijednost radova, datum izvršenja radova te naziv druge ugovorne strane.

Popisu se prilaže potvrda druge ugovorne strane o urednom izvođenju i ishodu tih radova. Ukupna vrijednost glavnih izvršenih radova iz popisa mora biti u minimalnom iznosu od = 15.000.000,00 kn, bez PDV-a, čime gospodarski subjekt dokazuje da ima potrebno stručno iskustvo, znanje i sposobnost i da je, s obzirom na opseg, predmet i procijenjenu vrijednost nabave, sposoban kvalitetno izvesti radove iz predmeta nabave", navodi se u natječaju.

Stoga smo odlučili provjeriti kakve su oni radove do sada izvodili.

Na njihovoj stranici nalazi se sljedeće:

"MIPEK d.o.o. je inovativna kompanija s ciljem pružanja usluga, trgovine, proizvodnje metalnih konstrukcija i metalnih dijelova.

U svom radu MIPEK d.o.o. vodi se načelima održivog razvoja i energetske učinkovitosti.

Tradicija duga dvadeset i dvije godine rezultat je rada stručnog kadra i dugogodišnjeg povjerenja naših stalnih klijenata.

Iz proizvodnje izdvajamo: kabelski spojni pribor i metalne konstrukcije, plinske ormariće, ormare za niskonaponske sklopne blokove. Objedinjujemo razne djelatnosti u održavanju objekata, izradi čeličnih elemenata elektroenergetskih postrojenja i mreža, vertikalne prometne signalizacije, alata za obradu metala, čeličnih konstrukcija, rešetkastih gazišta i kontejnera."

"Težište tvrtke na montaži"

Također, na Mipekovoj podstranici Usluge piše da je "težište poslovanja tvrtke MIPEK d.o.o. sve više na uslugama poput montaže, puštanja u pogon i održavanja u spomenutim područjima našeg poslovanja, što doprinosi dugoročnom održivom uspjehu tvrtke i partnerstvu s domaćim gospodarstvom".

Ispod tog pasusa taksativno su navedene vrste usluga. Spominju se izrada specijalnih alata za preradu limova, izrada metalnih konstrukcija prema dokumentaciji ili s konstrukcijom uz dogovor, izrada alata za preradu duroplasta, rezanje, ručna obrada, tokarenje, glodanje, brušenje plansko, brušenje kružno, brušenje profilno, kao i CNC glodanje, erodiranje žica, zavarivanje te rezanje metala, pleksiglasa i pertinexa.

Evo što su do sada radili

Posjetili smo i podstranicu Naši projekti, na kojoj su navedeni izvedeni radovi. Radio je tako Mipek na čeličnoj ogradi za tribine sportskog parka Zelenjak u Ivanić-Gradu, kao i na proizvodnji namjenskih kontejnera u svim dimenzijama, te na reciklažnom dvorištu Čazma, što podrazumijeva komunalnu opremu, nadstrešnicu te kućicu za prijem otpada.

Također, kako se navodi, komunalno je opremljena kućica za prijem otpada na reciklažnom dvorištu Kloštar Ivanić. Radili su još iz Mipeka na reciklažnim dvorištima u Bjelovaru, Lipiku, Lipovljanima i Mraclinskoj Dubravi.

Spominju se i radovi na čeličnoj konstrukciji parne kotlovnice u Zagrebu, kao i trafostanici Kneginec te KC-u Goričanka. Tu su i radovi na graničnim prijelazima Orah i Slivno , ali i na vojarni Slunj. Petek je radio i za Hrvatsku kontrolu zračne plovidbe, kao i Janaf.

Više o radovima možete pogledati OVDJE.

Reciklažna dvorišta, ekokontejneri...

Na stranici Poslovna.hr stoji kako je ova tvrtka pobijedila na natječaju HEP-a za elektromontažne radove, ali i natječaja Hrvatskih autocesta za nabavu i isporuku ekokontejnera. Također smo tu naišli na projekte izgradnje dječjeg vrtića u Kutini, rekonstrukcije regalnog skladišta u Bilicama i izgradnje dijela jedne hale na Centru za gospodarenje otpadom Bikarac.

Navode se i projekti izgradnje i opremanje reciklažnog dvorišta u Općini Dubrava i izgradnje reciklažnog dvorišta u Glini, ali i u Tarnom u Ivanić-Gradu. Ova tvrtka izvodila je radove i opremila reciklažno dvorište Jasenovac, kao i reciklažna dvorišta u Općini Velika Ludina te u Popovači.

Bez odgovora na upite

Pitali smo Mipek jesu li do sada gradili kuće ovog tipa odnosno kakva imaju iskustva koja su srodna ovom projektu na Baniji. Pitali smo to jer je jedan od uvjeta za natječaj bio, podsjetimo, da su se odradili slični radovi u najmanjem iznosu od 15 milijuna kuna. Pitali smo ih i da navedu konkretne projekte kao i njihovu vrijednost, ali nismo dobili odgovor.

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje smo pitali po kojim kriterijima je odabrana tvrtka Mipek, je li ona do sada gradila kuće, odnosno objekte ovog tipa, te koje je slične radove u svojoj prijavi navela. Odgovor također nismo dobili.

Veliko povećanje prihoda

Mipek su osnovali Mario, Miroslav i Mirjana Petek, a Krešo Petek, moćni lokalni HDZ-ovac osumnjičen u aferi Janaf za davanje mita Draganu Kovačeviću, bio je prvotno u Nadzornom odboru tvrtke.

Prema poslovnim podacima u posljednjih pet godina, Mipeku dobro ide. 2016. su imali 16 milijuna kuna prihoda, a 2021. čak 35 milijuna kuna. Tvrtka ima 39 zaposlenih.

Petek skrivio dvije prometne nesreće sa smrtnim posljedicama

Podsjetimo, još 2010. godine tada 26-godišnji Mario Petek osuđen je na petogodišnju kaznu zatvora nakon što je u razmaku od osam godina skrivio dvije prometne nesreće sa smrtnim posljedicama.

Petek je 15. srpnja 2009. skrivio nesreću u kojoj je poginuo 24-godišnji Dražen Bočki, a osam godina ranije je izazvao nesreću u kojoj je poginuo 28-godišnji otac dvoje djece Goran Čolić.

Tijekom suđenja Petek je rekao da se ne osjeća krivim za nesreću u kojoj je stradao 24-godišnjak, nego je kriv bio - automobil. Prema njegovim riječima, on je netom prije nesreće krenuo pretjecati automobil, ali je udario u rubnjak, nakon čega se njegov automobil nekontrolirano počeo kretati prema lijevoj traci.

U nesreći koju je Petek skrivio osam godina ranije također je poginuo vozač drugog automobila. Tada je Petek svojim vozilom prešao u suprotnu kolničku traku i zabio se u automobil kojim je upravljao Čolić, koji je na mjestu preminuo.

Kako smo tada pisali, Petek je u proteklih pet godina stekao pozamašnu brojku policijskih upozorenja te imao više prometnih kazni, od kojih je većina bila za prekoračenu brzinu. Među njima je i niz drugih kršenja prometnih zakona zbog kojih je više puta ostajao bez vozačke dozvole.

Pročitajte više