Sin policijskog šefa pijan slupao očev službeni auto. Nije dobio kaznenu prijavu

Foto: PIXSELL/Ivo Čagalj, Duško Jaramaz

SPLITSKO Općinsko državno odvjetništvo jučer nas je izvijestilo da je polovicom siječnja donijelo rješenje o nepokretanju kaznenog postupka protiv sina Slobodana Marendića, bivšeg načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Pijan se očevim službenim autom zabio u ogradu

Polovicom listopada Marendićev je devetnaestogodišnji sin, "pod utjecajem alkohola i zbog neprilagođene brzine, vozilom koje je bilo na dvadesetčetverosatnom raspolaganju načelniku Marendiću i koje je uzeo bez njegova znanja, izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom", zbog čega je, nekoliko dana kasnije, Marendić dao ostavku. Kraće – mlađi se Marendić, u opisanom stanju i sa spomenutim prometalom, zabio u ogradu mosta na Bačvicama.

Što se događalo potom, pitali smo Općinsko državno odvjetništvo:

"Policijska uprava splitsko-dalmatinska, Postaja prometne policije, po dojavi o prometnoj nesreći dana 16. listopada 2018. provela je očevid mjesta događaja te istog dana 19-godišnjaku izdala prekršajni nalog zbog prekršaja iz čl. 51. st. 1. i čl. 199. st. 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Kriminalističko istraživanje zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela neovlaštene uporabe tuđe pokretne stvari iz čl. 234. st. 2. Kaznenog zakona, provela je Policijska uprava zadarska, Služba kriminalističke policije te je 19. listopada 2018. podnijela Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu kaznenu prijavu protiv 19. godišnjeg mlađeg punoljetnika zbog kaznenog djela neovlaštene uporabe tuđe pokretne stvari iz čl. 234. st. 2. Kaznenog zakona", piše u prvom dijelu ODO-ova odgovora.

Zašto ga neće kazneno goniti?

Slijedi i objašnjenje zašto devetnaestogodišnjak nije kazneno gonjen.

"Općinsko državno odvjetništvo u Splitu provelo je defektološku obradu mlađeg punoljetnika te su prikupljeni socio-anamnestički podaci, nakon čega je sukladno Zakonu o sudovima za mladež primijenjeno načelo svrhovitosti prema istome i naložena posebna obveza iz čl. 72. st. 1. t. D. Zakona o sudovima za mladež da se uključi u rad humanitarnih organizacija ili u poslove komunalnog ili ekološkog značenja. Kada je mlađi punoljetnik uredno i u cijelosti izvršio predmetne obveze, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu 16. siječnja 2019. donijelo je rješenje o nepokretanju kaznenog postupka protiv mlađeg punoljetnika", izvijestiše nas.

Drugim riječima, općinski su državni odvjetnici, na temelju prikupljenih podataka, zaključili da je takozvani rad za opće dobro dovoljna kazna za napad na ogradu mosta sa službenim policijskim automobilom ukradenim ocu, tada načelniku PU-a. Kako nam je rečeno u odvjetništvu, načelo svrhovitosti primjenjuje se prema maloljetnicima i mlađim punoljetnicima koji ranije nisu činili kaznena djela, kad se, na temelju ukupne procjene i težine djela, ali i osobe, zaključi da je nema smisla izlagati kaznenom postupku te da se adekvatan cilj može postići radom za opće dobro.

Pročitajte više