Sin ubijenog novinara sa slike koja je zgrozila svijet dao veliki intervju CNN-u

Foto: EPA

SINOVI brutalno ubijenog novinara Jamala Khashoggija dali su prvi intervju nakon što je njihov otac ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu početkom listopada.

Salah i Abdullah Khashoggi, koji svog oca zovu "hrabrim i odvažnim čovjekom", kažu da su iza njih tjedni neizvjesnosti zbog nestanka oca.

"Zbilja se nadam da, što god da mu se dogodilo, nije bilo bolno ili da je bilo brzo. Nadam se da je imao mirnu smrt", kaže 33-godišnji Abdullah Khashoggi za CNN.

"Samo ga želimo pokopati"

Turske vlasti koje od početka tvrde da je Khashoggija ubio odred ubojica koje je poslao Rijad, još uvijek traže ostatke tijela ubijenog novinara. Ranije je objavljeno da je ubijeni novinar raskomadan, a pojavila se i teorija da je rastopljen u kiselini.

Njegovi sinovi kažu da bez očevog tijela obitelj ne može zaključiti ovu priču.

"Sve što sada želimo je da ga pokopamo u Medini gdje počiva ostatak obitelji", kaže Salah.

"Pričao sam o tome sa saudijskim vlastima i nadam se da će se to dogoditi brzo", dodaje.

Saudijska Arabija je prvo nijekala da je novinar ubijen, a onda su kazali da je stradao u tučnjavi u konzulatu gdje je došao pokupiti papire za vjenčanje. U njihovu verziju događaja malo tko je vjerovao. Kasnije su priznali da je njegovo ubojstvo bilo planirano. Optuženi su ljudi iznimno bliski saudijskom princu Mohammedu bin Salmanu, ali službeni Rijad i dalje negira da su išta znali.

Ljute ih medijske interpretacije

Sinovi ubijenog novinara kažu da je njihov otac bio neshvaćen.

"Bio je umjeren čovjek", kaže Salah koji dodaje da je Jamal bio odličan otac.

Ljute ih opisi njihova oca u medijima kao radikalnog islamista.

"Nikad nije bio disident. Vjerovao je u monarhiju, to je stvar koja državu drži na okupu. Vjerovao je u transformaciju", kažu.

Sin Abdullah je bio posljednji član obitelji koji ga je vidio živog. Bilo je to u Turskoj gdje je posjetio oca i očevu zaručnicu.

"Bio je sretan. Bila je to dobra prilika da ga vidim. Družili smo se izvan Istanbula, bilo nam je zabavno. Sretan sam što sam mogao s njim provesti te zadnje trenutke. Vrlo sam zahvalan", kaže Abdullah.

Abdullah je ujedno bio i prvi član obitelji koji je nakon nestanka posjetio njegov apartman u Virginiji. Jamal je, kaže, imao tamo fotografije unuka, Abdullahovih dvoje djece i Salahove kćeri.

Sinovi kažu da je planirao napustiti Washington i preseliti se u Tursku baš kako bi bio bliže unucima.

Salah i Abdullah imaju još dvije sestre, 27-godišnju Nohu i 25-godišnju Razan.

Sin komentirao sliku s princem, nahvalio ga: "Ja mu vjerujem"

Salah, koji će se uskoro vratiti svom bankarskom poslu u gradu Jeddah, prokomentirao je i svoje rukovanje s princem bin Salmanom koje su zapazili svjetski mediji komentirajući da mu se u očima vidi strah. Salah kaže kako je sve krivo protumačeno.

"To je bilo ništa, mediji su previše analizirali cijelu situaciju. Jasno mi je zašto to rade. Pokušavaju dobiti što više informacija ni iz čega. Nekad su to samo tvrdnje bez ikakve osnove, nekad to jednostavno nema smisla", kaže Salah.

On vjeruje u princa.

"Princ je jasno kazao kako će svatko tko je umiješan u ovaj slučaj biti izveden pred lice pravde. Ja vjerujemo u to. To će se dogoditi. Uostalom, Saudijska Arabija ne bi pokrenula unutarnju istragu", rekao je Salah dodavši da ima vjere u princa.

Pročitajte više