Sindikalac Uljanika: Posao u Splitu? Nije prirodno putovati više od 20 minuta

Foto: Hina

NEOBIČNO viđenje modernog svijeta i radničke mobilnosti iznio je šef Štrajkaškog odbora Uljanika i sindikalac Đino Šverko. U razgovoru za N1 ustvrdio je da bi radnicima radno mjesto trebalo biti pod nosom.

Dio radnika Uljanika dobio je poziv da se pridruže kolegama u splitskom škveru. Odlazak bi, prema Šverku, bio neprirodan. 

Nismo Amerika

"Lijepo je da ih zovu u Brodosplit, to je sve Hrvatska. Međutim, to nije baš prirodno. Najnormalnije je da se digneš ujutro da ti je do radnog mjesta jedno možda 20 minuta ili pola sata jer mi nismo Amerika da imamo autoceste i da idemo 50 kilometara do posla ili 300 kilometara da idemo raditi u Split", ustvrdio je Šverko.

Dvadesetak radnika ipak se ne slaže sa Šverkom pa su sreću odlučili potražiti u Međimurju. Toliko ih je poslalo zamolbe za posao u tvrtku Eko Međimurje koja je pozvala majstore strojarskih struka da dođu raditi u Šenkovec. Obećali su im plaću, smještaj i topli obrok. Nažalost, nisu obećali da će Šenkovec premjestiti u Istru, da bi prelazak na novi posao bio prirodniji.

Ima onih kojima je putovati sasvim prirodno

Sa Šverkovim viđenjem normalnosti navodno se ne slaže ni oko 250 uljanikovaca koji su sreću odlučili potražiti u europskim brodogradilištima. Ni jedno od njih nije na 20 minuta od središta Pule, a i tamo gdje odu vjerojatno trebaju malo dulje putovati od kuće do posla. Baš kao što treba i većina radnika u većim hrvatskim gradovima. I oni koji iz okolice dolaze raditi u Zagreb. Njima nije problem potegnuti do radnog mjesta, automobilom, autobusom ili vlakom.

No za Šverka je to neprirodno.

''Želimo raditi na ovoj lokaciji, na lokaciji Pula, na lokaciji Rijeka, a sve ostalo su sitne demagogije koje plasiraju političari, uprave, sindikati i svi ostali'', rekao je priznavši da i sindikati prodaju sitnu demagogiju. Sitniju od 20 minuta putovanja na posao.

Pročitajte više