3 trgovačka lanca nisu vladi dostavila cijene. Sever: To je nerazumno bahaćenje

Screenshot: HRT

PREDSJEDNIK Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever je gostujući na Dnevniku HTV-a govorio o cijenama i drugim aktualnim gospodarskim temama.

Tri trgovačka lanca dostavila su Ministarstvu gospodarstva cijene određenih proizvoda, ostali lanci to nisu učinili pa je vlada angažirala "popisivače". Sever je prokomentirao tu situaciju.

"Doista je nerazumno to njihovo bahaćenje i pokazivanje mišića ondje gdje nije potrebno. Vlada je zapravo to mogla napraviti već odavno. Nakon što nisu htjeli, trebalo je odmah krenuti popisivati cijene sa svojim popisivačima, baš kao što rade u susjednoj Sloveniji.

To je trebalo početi raditi već početkom godine. To su strani lanci koji tako žele očito pokazati nekakvu svoju snagu utjecaja i da im nitko ništa ne može, ali mogu i kupci jer mogu birati gdje će kupovati", rekao je sindikalist za Dnevnik HTV-a.

"Najgore prođu proizvođač i kupac, ostali se uvijek dobro naberu"

Sever kaže da trgovci jedni drugima dobro gledaju u cijene i da dosta prepisuju jedni od drugih. Navodi da je činjenica da svaki trgovački lanac vodi neku svoju politiku.

"Isto tako je jasno da, primjerice, u Francuskoj, da su trgovački lanci na apel vlade odlučili sami spustiti cijene nekih strateških artikala, ovisno od lanca do lanca", rekao je Sever. Upitan zašto vlada odbija kažnjavati one koji neopravdano dižu cijene, sindikalist odgovara:

"Nismo dobili jasan odgovor pri tome. Ako već netko potporu dobiva iz javne blagajne, onda bi doista vlada koja daje tu potporu mogla tu potporu i uvjetovati. Nismo dobili jasan odgovor zašto se to ne događa, a trebalo bi se događati, jer ta odgovornost treba postojati.

No ne samo prema njima, jednako tako trgovci prema dobavljačima i tako na kraju krajeva prema proizvođačima. Uvijek najgore prođu proizvođač i kupac, a ostali se uvijek dobro naberu".

Komentirao cijene povrća

Sever se osvrnuo na cijene povrća i dotaknuo se pitanja hoće li doći do promjena cijena. Sindikalist kaže da se boji da cijena povrća neće znatno padati ni kasnije.

"Podaci o inflaciji govore nešto sasvim drugo. Dakle, istovremeno dok zadnji podatak o inflaciji kaže da smo imali inflaciju od 12 posto, cijene hrane su rasle za 17.1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Proizvođači se muče s troškovima goriva, gnojiva i svega drugoga.

Onda se između toga pojave prekupci, nakupci, prerađivači i na kraju dođe do trgovaca. Svatko se tu nečega nabere. Ali istovremeno doista najlošije prođe proizvođač i mi kao krajnji kupci. Barem da se to onda poslije na plaćama svih onih koji su u ovom lancu između", govori Sever.

Cijene hrane

Cijene energenata na tržištu već neko vrijeme padaju, a odgovarajući na pitanje hoće li se to dogoditi s hranom, Sever odgovara da se to neće dogoditi tako uskoro.

"Iskustvo nam govori da i ranije kada god su rasle cijene goriva i cijene transporta, uvijek su svi onda opravdavali to da dižu cijene zato što dižu cijene goriva.

Međutim, kada su te iste cijene padale i to drastično, kao što padaju sada, tada su opravdavali da im nije tako visok udio transporta u njihovim ukupnim cijenama i troškovima, pa zbog toga nemaju razlog spuštati", rekao je Sever za Dnevnik HTV-a.

 

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više