Sindikat hrvatskih željezničara sutra organizira prosvjed u Zagrebu

SINDIKAT hrvatskih željezničara (SHŽ) sutra će, 18. veljače u Zagrebu organizirati prosvjed, tražeći od Uprave povećanje cijene sata rada za radnike u putničkom i teretnom prijevozu te na održavanju lokomotiva i vagona.

Prosvjednici će se okupiti u 10,30 sati na zagrebačkom Glavnom kolodvoru, a na Markov trg trebali bi doći u 11 sati, gdje će oko 300 sindikalnih zastupnika odlučiti o mogućem organiziranju štrajka, rekao je Hini predsjednik sindikata Ivan Forgač.

Dodao je da je SHŽ danas održao pregovore s Upravom HŽ-a ali je ona ponovno odbila sindikalne zahtjeve.

Sutrašnji prosvjed zadnji je u nizu najavljenih prosvjeda koje je SHŽ od 5. veljače, radi zaštite interesa svojega članstva organizirao na kolodvorima svih većih hrvatskih gradova.

SHŽ, koji okuplja 3.700 od ukupno 16.000 radnika HŽ-a, nezadovoljan položajem radnika Putničkog prijevoza (kondukteri, blagajnici, pratitelji, šefovi vlakova itd.), Carga (manevristi, vlakovođe, skladištari, tranziteri itd.) i Održavanja lokomotiva i vagona (KV i VKV radnici, predradnici, poslovođe, tehničari itd.).

Zbog toga SHŽ nije htio potpisati sadašnji Kolektivni ugovor, koji zadovoljava samo 20 posto zaposlenih u HŽ-u.

Taj sindikat traži povećanje cijene sata rada za prosječno 20 posto, vrednovanje otežanih uvjeta rada za 25 posto, stimulacije od 20 posto i ulaganje u poboljšanje uvjeta rada.

Sindikat se protivi procesu restrukturiranja HŽ-a, posebice izdvajanju pojedinih HŽ-ovih djelatnosti u tvrtke-kćeri jer se iza toga skriva namjera za novim otpuštanjem radnika.

Tako je u sklopu izdvajanja Održavanja lokomotiva i vagona predviđeno otpuštanje 65 radnika, a novim pravilnicima namjeravaju se zaposlenima smanjiti stečena prava, upozorava Forgač.

Pročitajte više