Sindikat hrvatskih željezničara Upravi HŽ-a poslao zahtjev za zaštitu konduktera od fizičkih nasrtaja putnika

PRVI radni dan 2012. godine Ivan Forgač, predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara, Upravi HŽ-a poslao je zahtjev kojim se traži zaštita konduktera od fizičkih nasrtaja putnika.

Ogorčeni zbog učestalih fizičkih napada na konduktere i posljednjeg incidenta zabilježenog kamerom, kada je jedan putnik konduktera u vlaku ošamario samo zato jer je radio svoj posao, u Sindikatu očekuju kako će nasilnik biti identificiran i kažnjen.

U zahtjevu stoji i kako se Sindikat cijelo vrijeme zalaže da se u svakom slučaju napada na konduktera protiv nasilnika putem odvjetnika pokrene kazneni postupak, što niti jedna Uprava dosad nije podržala.

Forgač kaže kako je stav svih dosadašnjih uprava dosad je nažalost bio ne miješati se, odnosno ne pokretati kaznene postupke protiv nasilnika. Takva odluka odnosno indiferentnost opravdavala se činjenicom kako su napadi rezultat rizika posla, a time je automatski i prestajala odgovornost nadležnih službi.

Broj konduktera daleko je veći nego što se prikazuje službenim podacima. Kondukteri o svojim nevoljama teško govore svjesni kako od pritužbi neće imati koristi i znajući da neće dobiti pravnu satisfakciju. U većini slučajeva još su i optuženi da ne znaju raditi svoj posao.

Ukinuti podnošenje prekršajne prijave napadnutim kondukterima

Policija u slučaju fizičkog nasrtaja piše prekršajnu prijavu zbog remećenja javnog reda i mira i kondukteru i nasilniku, ne uzimajući u obzir da je žrtva napadnuta na svom radnom mjestu.

Sindikat hrvatskih željezničara tako iziskuje zaštitu konduktera od fizičkih napada u vlaku, a podneseni zahtjev uključuje i aktivno sudjelovanje Uprave HŽ-a i svih nadređenih radnika, te da se u suradnji s policijom i zaštitarskim tvrtkama osoblju u vlakovima pruži veća zaštita.

Nadalje, Sindikat traži da Uprava protiv svih nasilnika podnese kaznenu prijavu, a želi i da Uprava od policije traži da se u slučaju fizičkog nasrtaja ne podiže prekršajna prijava i protiv žrtve, odnosno konduktera.

Pročitajte više