Sindikat Preporod: Isključiva odgovornost bit će na premijeru i vladi

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

SINDIKAT PREPOROD, sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu, u priopćenju je komentirao povratak učenika u školske klupe 11. svibnja.

"Školska godina, koja je započela “cirkularnom nastavom”, nastavila se s “nastavom na daljinu”, završiti bi mogla “paralelnom nastavom”, trećim oblikom atipične nastave.  Svaka promjena načina rada predstavlja izniman stres za učenike i roditelje, ali njihove učitelje i nastavnike. I dok je “cirkularna nastava” bila posljedica  dugotrajnog štrajka, a “nastava na daljinu” nadomjestak za nastavu u učionici u vrijeme koronakrize, „paralelna nastava“ eksperiment je dvojbene svrhovitosti i  iznimnog rizika", kažu iz Sindikata.

"Kako svaka promjena načina rada u školi predstavlja ozbiljan, ponajprije pedagoški problem, postavlja se pitanje čime su se vodili oni koji su Vladi predložili donošenje problematične odluke. Dojam je koji se može steći, slušajući izjave aktera ove  odluke, kako iznalaženju ovog rješenja nije prethodila sveobuhvatna analiza objektivnih mogućnosti kojima raspolažu osnovne škole za ovakvu vrstu prihvata učenika. Također, očito je kako su nedovoljno razmotreni i učinci ovakve nastave kao  i ozbiljne posljedice koje bi  „paralelna nastava“ mogla ostaviti iza sebe", smatraju.

"Poštedite od nepotrebnog stresa učenike i roditelje"

"Ako već, zbog više sile, ova  školska godina ne  može  završiti na regularan način, Vlada bi svojim odlukama trebala poštedjeti od nepotrebnog stresa  učenike i njihove roditelje. Umjesto da svojom odlukom Vlada roditelje stavlja na muke, prebacujući na njih odgovornost za odluku s ozbiljnim posljedicama, potrebno je poduprijeti obitelji kako bi jedan od roditelja mogao ostati uz dijete i pomagati mu prigodom svladavanja nastave na daljinu u preostalim tjednima nastavne godine.

Sindikat Preporod poziva državne vlasti, a napose predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, na opoziv sporne odluku o povratku učenika razredne nastave u školu od 11. svibnja. Ukoliko se ovo ne dogodi, odgovornost za posljedice neće se moći prebacivati na Nacionalni stožer, radnike u školama ili roditelje. Isključiva odgovornost bit će na Vladi Republike Hrvatske i premijeru osobno", stoji u priopćenju koje potpisuje Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod.

 

Pročitajte više