Sindikat "Preporod" o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenika

Hrvatski školski sindikat "Preporod" danas je u Osijeku predstavio svoj program poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih u osnovnim i srednjim školama koji u idućih nekoliko godina predviđa više mjera za povišenje plaća i koeficijenata tim djelatnicima te veća izdvajanja za odgoj i obrazovanje.

Predsjednik Sindikata Filipović na konferenciji za novinare kazao je kako prosječne plaće u osnovnom i srednjem školstvu znatno zaostaju za plaćama u javnoj upravi, zdravstvu, policiji ili obrani te da Sindikat, kao prvu mjeru, predviđa linearno povećanje koeficijenata svim zaposlenicima u školstvu za osam posto od 1. srpnja ove godine, za još osam posto od 1. siječnja iduće i još osam posto od 1. siječnja 2006.

Sindikat, uz ostalo, predlaže da se od 1. siječnja 2007. počnu selektivno povećavati koeficijenti za svakih pet godina radnog staža, da se svim zaposlenicima u školama s otežanim uvjetima rada osnovna plaća povisi za 20 posto, a učiteljima, profesorima i ostalim zaposlenicima u područjima s negativnim demografskim trendovima najmanje za 20 posto, rekao je Filipović.

U "Preporodu" drže kako bi za provedbu toga programa u iduće četiri godine udio izdvajanja za odgoj i obrazovanje u brutodomaćem proizvodu (BDP) trebalo povećati sa sadašnjih 3,23 na 5,3 posto, što bi značilo godišnje povećanje od milijardu kuna.

Filipović je izvijestio kako će program u ponedjeljak biti predstavljen i dužnosnicima resornog Ministarstva jer, kako kaže, počinju pregovori o kolektivnom ugovoru u srednjim školama, a taj je program sastavni dio prijedloga kolektivnog ugovora Sindikata.

Shvati li Vlada ozbiljno taj program, to će biti znak da uistinu iskreno želi promjene u odgojno-obrazovnom sustavu jer je, do sada, to uglavnom bilo deklarativno", ocijenio je Filipović.

(Hina) xivuč ydd

Pročitajte više