Sindikat: Realna opcija je štrajk vozača saniteta

Ilustracija: Duško Jaramaz/Pixsell

Sindikat Zajedno je jedan od 4 reprezentativna sindikata iz sustava zdravstva i prvi puta sudjeluje u pregovorima za Temeljni kolektivni ugovor za javne službe kao i u razgovorima oko donešenje Uredbe koeficijenata složenosti poslova u javnim službama. Poslali su priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

"Volontiramo za sindikat

Cijelo predsjedništvo sindikata kao i svi sindikalni povjerenici volontiramo za sindikat i dolazimo iz samog sustava gdje bi se trebale povećati plaće.

Uredba koeficijenata složenosti poslova u javnim službama je puna nedostataka i nelogičnosti. Tko ima najveće plaće, taj će imati još veće plaće ( osobito ravnatelji, njihovi zamjenici i ostali pomoćnici.. ). 

Najmanje, odnosno najmizernije povećanje plaće tom Uredbom će imati oni koji zapravo drže ovaj zdravstveni sustav na nogama, a to su medicinske sestre bez obzira na stručnu spremu i radilište, laboranti, fizioterapeuti, vozači hitne/saniteta….. 

Sramotno je...

Sramotna je činjenica da su po toj Uredbi uredski poslovi osjetno više plaćeni nego poslovi djelatnika koji doslovno spašavaju ljudske živote po svim mogućim uvjetima.  Ako Uredba ostane u ovom obliku, Vlada će si zapravo zadati “pucanj u nogu” budući da će ionako veliki odljev iz zdravstenog sustava biti još i veći.

Sindikat Zajedno je još uvijek za stolom sa predstavnicima Vlade RH i iscrpiti ćemo sve pregovaračke mogućnosti da bi povećali materijalna prava naših članova i prerano je govoriti o štrajku. No, ako u Vladi  neće biti sluha, realna opcija je i štrajk. Pokazali smo štrajkom saniteta prije  nepune dvije godine da smo itekako odlučni u borbi za prava svih naših članova."

Pročitajte više