Sindikat srednjih škola neće podržati besplatan rad u otvorenim školama

NEZAVISNI sindikat srednjih škola Hrvatske podupire ideju otvorenih škola, ali neće prihvatiti nikakvu eventualnu obvezu besplatnog rada zaposlenih u srednjem školstvu.

Podržavamo prijedlog Ministarstva znanosti, obrazovanja i školstva da školske ustanove u slobodne dane i tijekom praznika budu otvorene učenicima do 22 sata, no nećemo podržati nijednu sekundu besplatnog rada jer su plaće u srednjem školstvu već dovoljno niske i ponižavajuće, izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik sindikata Andrija Puljević.

Sindikat se posebice protivi mogućnosti da se ta ideja pretvori u produženu nastavu ili dežuranje. Nastavnička vijeća trebala bi na početku školske godine usvojiti dodatne programe, a Ministarstvo osigurati dodatna sredstva.

Učenike treba privući u škole kvalitetnim programima te oživjeti rad školskih sportskih klubova koji su posljednjih godina zamrli, kazao je Puljević.

Krajem ožujka istekao je Granski kolektivni ugovor za srednje školstvo, izvijestio je Puljević dodavši da sindikat očekuje skori početak pregovora o novom ugovoru.

Također je najavio da će se pokušati nagoditi s Vladom oko duga za smjenski rad za zadnje dvije godine, koji ukupno iznosi oko 70 milijuna kuna, ne računajući kamate. Sindikat bi želio da se ta sredstva ugrade u plaće.

Dug zbog neisplate regresa riješit će se na sudovima. Tužbe je podiglo 11.500 članova sindikata, a dosad je doneseno 3.500 presuda kojima sindikalci dobivaju od 5.200 do 5.400 kuna po presudi.

Sindikat također nije zadovoljan kalendarom za školsku godinu 2004./2005. jer nije prihvaćen njegov prijedlog da se ne radi cijeli prvi tjedan iza Nove godine.

Zbog toga pravoslavni vjernici, kojima Božić pada na 7. siječnja, neće moći slaviti taj blagdan isto kao i katolici, rekao je Puljević dodavši da se radi o samo tri radna dana.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.