Sindikat traži da se "Kutjevo" proda "božjakovini"

NEZAVISNI sindikat "Kutjeva" zatražio je danas da Vlada i Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) prodaju tu tvrtku "Božjakovini" unatoč tome što je "Vinova" ponudila 10 milijuna kuna više ulaganja.

Ako Vlada i HFP prihvate ponudu "Vinove", sindikat će to smatrati "neprijateljskim preuzimanjem" i sukladno tome se postaviti, upozorava se u priopćenju sindikata.

"Božjakovina" nudi ulaganje prvih 100 milijuna kuna odmah po potpisu ugovora, što je vrlo važno za "Kutjevo" jer se jedino tako može deblokirati tvrtka i omogućiti njezino normalno poslovanje.

To je za sindikat posebno važno jer su najveći dio blokiranih sredstava neuplaćeni doprinosi za zdravstveno i mirovinsko osiguranje radnika.

"Božjakovina" nudi daleko kvalitetnija jamstva, a njezin se većinski vlasnik dosad pokazao kvalitetnim ulagačem i korektnim poslodavcem sa socijalnim senzibilitetom, ocjenjuje sindikat.

Osim toga, "Božjakovina" nigdje ne spominje višak zaposlenih nego zadržavanje postojećih i zapošljavanje novih radnika, dok "Vinova" navodi mogućnost zbrinjavanja viška zaposlenih po isteku godine dana sukladno pozitivnim zakonskim propisima, a sindikat dobro zna što to znači (najveći iznos otpremnine je 25.000 kn bez obzira na godine radnog staža).

Sindikalcima je također sumnjiv "neobjašnjivi zaokret" "Vinove" koja je u neobvezujućoj ponudi svojevremeno tražila otpis dugova "Kutjeva" u svoju korist, a nudila znatno manje nego sada.

Nezavisni sindikat također drži da "Vinova" nije zainteresirana za zadržavanje cjelokupne proizvodnje i održavanje "Kutjeva" kao cjeline, što je prioritet za radnike i požeški kraj, kaže se u priopćenju.

Pročitajte više