Sindikat učitelja najavio za 13. siječnja petodnevni štrajk

SINDIKAT hrvatskih učitelja najavio je danas da će od 13. siječnja organizirati petodnevni štrajk u osnovnim školama jer je Vlada odlučila dodatni novac za školstvo raspodijeliti samo za plaće nastavnog osoblja, a ne i ostalih zaposlenih u osnovnom školstvu.

U 760 osnovnoškolskih ustanova po prvi puta će se održati štrajk ´Zatvorena vrata´, što znači da nitko u školama neće raditi tijekom prvoga tjedna drugog polugodišta, od ponedjeljka, 13. siječnja, do petka, 17. siječnja, rekao je predsjednik sindikata Dalimir Kuba.

Kuba je na današnjoj konferenciji za novinare istaknuo da Vlada može radi izbjegavanja štrajka u idućih desetak dana započeti pregovore o sindikalnim zahtjevima za povećanjem novca za školstvo i njegovom pravednom preraspodjelom.

Sindikat traži da se za osnovno školstvo izdvoji još 80 milijuna kuna i to iz proračuna Ministarstva prosvjete i športa, budući da je 130 milijuna kuna, koje je Vlada namijenila za plaće učitelja, dostatno samo za 4,85 posto povećanja bruto plaća u 2003. godini.

Ne tražimo dodatni novac iz proračuna već sredstva koja ministar Vladimir Strugar skriva, odnosno 57 milijuna kuna koje je namijenio za fiktivne troškove prijevoza, te 30-ak milijuna kuna za plaće oko 400 zaposlenih u osnovnom i srednjem školstvu koji su prema kolektivnom ugovoru već trebali otići u mirovinu, kaže Kuba.

Vlada je odlukom o raspodjeli proračunskog novca privilegirala dio članova sindikata na štetu drugih, čime je intervenirala u unutarnji ustroj sindikata i prekršila konvenciju Međunarodne organizacije rada, tvrdi sindikat.

´Štrajk solidarnosti´ s nenastavnim osobljem nedavno je najavio i najveći srednjoškolski sindikat, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, koji bi, po Kubinim riječima, formalnu odluku o tome trebao donijeti idućeg utorka.

Pročitajte više