Sindikati došli pred Ministarstvo, prijete prosvjedima

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Čelnici Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja i Sindikata Preporod zatražili su pred zgradom Ministarstva znanosti i obrazovanja žurno otvaranje socijalnog dijaloga i početak pregovora o granskom kolektivnom ugovoru, najavivši u protivnom mogućnost prosvjeda.   

Glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Matija Kroflin podsjetio je kako su prije šest mjeseci resornom ministarstvu dostavili prijedlog granskog kolektivnog ugovora u interesu zaposlenika i učinkovitijeg sustava, na koji još nisu dobili odgovor te zatražio da se problemi počnu rješavati odmah.

Prije tri tjedna poslali pismo za zahtjevima, nisu dobili odgovor

Prije tri tjedna pismom smo od ministra zatražili otvaranje socijalnog dijaloga i započinjanje pregovora, no do danas nismo dobili odgovor, upozorio je napominjući da kolektivni ugovor nemaju prosvjeta ni znanost i visoko obrazovanje.  

Stoga su pregovori o granskim kolektivnim ugovorima prioritet, jer se njima reguliraju prava i obaveze zaposlenika, istaknuo je Kroflin.

Podsjetio je da Direktiva o minimalnim plaćama nalaže Vladi da napravi ozbiljan akcijski plan kako bi podigla pokrivenost kolektivnim ugovorima na 80 posto, jer je sada daleko ispod. 

Osim toga potrebno je do kraja ljeta dovršiti i sistematizacije, no ni tu nema inicijative poslodavaca ni pomaka, dodao je Kroflin.

Izrazio je potporu zaposlenicima predškolskog odgoja koji također traže zaštitu svojih elementarnih prava potpisivanjem kolektivnog ugovora, a koje opstruiraju lokalni čelnici što, po njegovom sudu,  pokazuje generalni pristup poslodavaca prema kolektivnom pregovaranju.

Stipić najavio prosvjed

Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić najavio je prosvjed ne započnu li kolektivni pregovori prije godišnjih odmora.

Naglasio je kako je potrebno neka materijalna prava unaprijediti, a neka proširiti, primjerice da zaposlenici u školama zbog produženog boravka imaju pravo na topli obrok, kao i reguliranje pitanje pomoćnika u nastavi u granskim kolektivnim ugovorima.

Ocijenio je kako se kolektivno pregovaranje zapravo fingira, odnosno zamrzava, jer je to tako odgovaralo Vladi, jer su slijedili izbori, jer kroz granske kolektivne ugovore nisu namjeravali ugovoriti nova i povećati postojeća prava za zaposlenike pa unedogled produljuju primjenu postojećih.

Stipić drži da takvo stanje odgovara i većinskim sindikatima koji se boje da ne izgube stečene povlastice i prava, jer više nisu jedini reprezentativni sindikati, a koji odlučuju u preraspodjeli tehnoloških viškova na razini države tražeći za to protuuslugu uvjetujući to pristupanjem tim sindikatima. 

Nećemo dopustiti diskriminaciju, poručio je Stipić izrazivši potporu zaposlenicima u predškolskom odgoju koji traže izjednačavanje plaća s onima u prosvjeti kroz kolektivne ugovore.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.