Sindikati državnih službi pozivaju na prosvjed u utorak, 20. prosinca

Sindikati državnih službi pozvali su danas državne službenike i namještenike na prosvjed u utorak, 20. prosinca, u podne na Trgu bana Jelačića.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske, Sindikat policije Hrvatske, Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a i Sindikat vojnih službenika i namještenika današnjim oglasom u dnevnim listovima pozvali su službenike na prosvjed pod geslom "Za zaštitu dostojanstva državnih službenika i namještenika".

Budući da bi se na Jelačićevu trgu trebali okupiti svi povjerenici tih sindikata, očekuje se da će prosvjedu nazočiti preko 1.000 ljudi, rekao je Hini predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Ivica Ihas.

Sindikalci će se okupiti pred Radničkim domom, odakle će u 11 sati prosvjedna povorka krenuti na Jelačićev trg, gdje će se u podne prosvjednicima obratiti sindikalni čelnici iznoseći razloge prosvjeda i sindikalne zahtjeve.

Prosvjednici će se potom uputiti prema Kamenitim vratima te zatražiti prijam na razgovor u Vladi.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor uputila je sindikatima poziv na sastanak u Vladi u 15 sati, no Ihas kaže kako sindikati traže da se sastanak održi ranije.

Osim prosvjeda, sindikati državnih službi najavljuju jednodnevni štrajk 65.000 zaposlenih u državnoj upravi, vojsci, policiji, carini i pravosuđu u srijedu, 28. prosinca.

Na dan štrajka od 8 do 16 sati ne bi trebali raditi zaposleni u sudovima, ministarstvima i ostatku državne uprave, a policija i carina proveli bi "bijeli štrajk", odnosno usporili rad.

Na takve akcije sindikalci su se odlučili nakon što je propao proces mirenja, a Vlada odbila njihov zahtjev za stalnim mjesečnim dodatkom od 300 kuna, kojim bi se privremeno uklonilo zaostajanje plaća u odnosu na javne službe i ostale proračunske korisnike.

Sindikati upozoravaju da najveći broj službenika i namještenika prima plaću od 2.600 do 3.100 kuna, što je 60 posto prosječne plaće u Hrvatskoj, a Vlada im je ponudila samo povećanje osnovice za tri posto.

Na taj način više od 60 posto zaposlenih u državnim službama dobilo bi povećanje ispod 80 kuna, a državni dužnosnici, s ionako najvišim plaćama, od 300 do 500 kuna.

(Hina) xmd ymd

Pročitajte više