sindikati državnih službi protiv otkaza u pomoćno-tehničkim poslovima

Sindikati državnih službi zatražili su danas od Vlade zaustavljanje "nelegalne" privatizacije pomoćnotehničkih poslova u državnim tijelima.

Šest sindikata u pismu ocjenjuje kao "najobičniju prijevaru" ukidanje pomoćno-tehničkih poslova da bi se na istim poslovima angažirale privatne tvrtke, a otpušteni namještenici zaposlili kod privatnih poslodavaca po nepovoljnijim uvjetima.

Radna mjesta pomoćno-tehničkih poslova ukinuta su u Ministarstvu pomorstva prometa i veza i Ministarstvu za javne radove, obnovu i graditeljstvo, s namjerom da se za obavljanje tih poslova angažiraju privatne tvrtke, navodi se u pismu.

Položaj namještenika je dodatno ponižavajući, upozoravaju sindikati, jer ih se prisiljava na potpisivanje sporazumnog prekida radnog odnosa čime gube pravo na otpremnine.

Sindikati državnih i lokalnih službenika, policije, vojske, carine i porezne uprave tvrde da ne postoje zakonske pretpostavke za otpuštanje i privatizaciju pomoćno-tehničkih poslova dok su na snazi Zakon o sustavu državne uprave i Zakon o državnim službenicima i namještenicima.

Stoga traže zaustavljanje otkaza i uspostavu socijalnog dijaloga kako bi se to pitanje riješilo u skladu s propisima.

Pritom upozoravaju da će poduzeti odgovarajuće akcije i druge pravne korake ako se nastavi s otkazima.

Pročitajte više