Sindikati i Uprava o privatizaciji HŽ-ovih ovisnih društava

Predstavnici sindikata i Uprave Hrvatskih željeznica, HŽovih ovisnih društava i Ministarstva prometa danas su u Zagrebu održali sastanak o privatizaciji HŽovih ovisnih društava i poslovnom planu za sljedeću godinu.

Sastanak je, kako je priopćeno iz HŽ-a, održan na inicijativu predsjednika Udruge radničkih sindikata (URS) Borisa Kunsta kako bi sindikat dobio izravne obavijesti o namjerama Uprave HŽ-a u vezi s privatizacijom, odnosno o modelu privatizacije, participiranju radnika u privatizaciji, procjenjivanju tvrtaka i drugim pitanjima.

Predsjednik Uprave HŽ-a Tomislav Josip Mlinarić odgovorio je da privatizacija neće ići bez sudjelovanja radnika i da će svi socijalni partneri biti uključeni.

Rekao je da privatizacija zahtijeva zakonski okvir kako bi proces prošao što bezbolnije i uspješnije, te da Uprava neće pristati na brzopletu privatizaciju, ali da se u taj proces mora krenuti.

Sva društva neće se privatizirati na isti način, a u dijelu društava, koja su bitna za funkcioniranje HŽ-a, tražit će se zadržavanje kontrolnog paketa, rekao je Mlinarić.

Dodao je, prenosi se u priopćenju HŽ-a, da se prije privatizacije planiraju tri ključna koraka - analiza svih društava, koja je u tijeku, zatim sređivanje imovinsko-pravnih statusa društava te korištenje iskustava sličnih kompanija.

Predsjednik URS-a Boris Kunst ocijenio je sastanak vrlo korisnim jer se "na vrijeme sjelo za stol, prije negoli je posao počeo", kaže se u priopćenju iz HŽ-a.

Ovakvi će se sastanci održavati i dalje, a sljedeći prije upućivanja programa privatizacije Nadzornom odboru na suglasnost, kaže se, među ostalim, u priopćenju glasnogovornice HŽ-a Vlatke Škorić.

(Hina) xpp yjn

Pročitajte više