Sindikati poručuju: Sanader pod krinkom europskih zakona želi prevariti radnike

"POD krinkom usklađivanja Zakona o radu s europskom pravnom stečevinom, namjerava se izmijeniti i ostale dijelove tog zakona smanjujući postojeća prava radnika i sindikata, što direktive Europske unije izričito zabranjuju", poručila je danas predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ana Knežević na konferenciji za novinare u kojoj se oštro obrušila na rad Vlade Ive Sanadera.

Proširili 11 direktiva EU

Naime, prijepor je nastao oko Radne skupine koja je pripremala novi Zakon o radu, a u kojoj su zajedno s članovima Vlade bili predstavnici najjačih sindikata u Hrvatskoj. Prvotna uvjeravanja da će se zakon mijenjati samo u skladu s 11 direktiva EU pokazao se neistinitim od strane Vlade, budući da su sindikati dobili prijedlog zakona koji "zadire u brojna stečena prava".

Riječ je konkretno o uredbama koje uređuju radno vrijeme, sklapanje ugovora o radu na određeno vrijeme, zaključivanje kolektivnih ugovora, te neke odredbe koje bi bitno oslabile ulogu sindikata.

Dvije faze ili izlazak iz GSV-a

"Inzistiramo na tome da izmjene Zakona o radu idu u dvije faze. Prva faza značila bi usklađivanje postojećeg zakona s direktivama EU. Nakon toga uslijedila bi druga faza u kojoj bi nova radna skupina predložila cjelovite izmjene Zakona o radu", kazala je Knežević dodajući da će SSSH-a u slučaju neispunjenja njihovih zahtjeva izaći iz Gospodarsko-socijalnog vijeća.

M.M.
Foto: Index

 

Pročitajte više