sindikati pozivaju na pregovore o kolektivnom ugovoru za zaštitare

Republički sindikat radnika HPTa pozvao je danas sindikate koji okupljaju zaštitare da se zajedničkim pritiskom izbore za početak pregovora o Granskom kolektivnom ugovoru za zaštitare.

Oko 15.000 hrvatskih zaštitara trenutno je spalo na niske grane, za prosječnu plaću od 2.000 kuna rade i po 12 sati dnevno, a najniža plaća isplaćena je u zadarskoj tvrtki "Budno oko" - 960 kuna za odrađenih 230 sati, istaknuo je predsjednik sindikata Jadranko Vehar na konferenciji za novinare.

S MUP-om smo dogovorili da putem AKD "Zaštite", koja je u državnom vlasništvu, započnemo kolektivne pregovore, a i vlasnik najveće tvrtke "Sokol Marić" javno je iskazao spremnost za pregovore, rekao je Vehar.

Moramo da kraja godine potpisati GKU kojim ćemo odrediti najnižu cijenu rada u zaštitarstvu, naglasio je Vehar istaknuvši da bi sindikalci željeli osigurati najnižu plaću od barem 3.500 kuna.

No, za početak pregovora ključna je Hrvatska udruga poslodavaca koja, iako okuplja tek pet do šest tvrtki, zasad blokira pregovore uvjetujući da u njima mora sudjelovati i Hrvatski sindikat zaštitara i čuvara.

"Pozivamo Hrvatski sindikat zaštitara i čuvara da se priključi koordinaciji sindikata zaštitarske djelatnosti, kako bi se zajednički izborili za GKU", kazao je Vehar.

(Hina) xmd ymd

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.