Sindikati pozvali radnike na jedinstvo u borbi protiv kresanja prava

ČELNICI sindikalnih središnjica s današnje proslave 1. svibnja u Maksimiru pozvali su hrvatsko radništvo na jedinstvo jer se samo tako, kažu, mogu spriječiti Vlada i poslodavci u nakani da smanje radnička prava.

Sindikalne središnjice danas su u zagrebačkom parku Maksimiru organizirali zajedničku proslavu Međunarodnog praznika rada na kojoj se po novinarskim procjenama okupilo 20-ak tisuća građana.

U Maksimirskom parku priređen je cjelodnevni glazbeni program, a građanima se dijele tradicionalne porcije graha.

Sindikalni čelnici rekli su da "više neće tolerirati neodgovorno ponašanje ljudi na vlasti te da će, ne shvate li sindikate ozbiljno, doživjeti istu sudbinu njihovih prethodnika".

"Dosad smo uvijek izvlačili deblji kraj jer nismo bili zajedno, ali politika Vlade i poslodavaca, koji žele smanjiti radnička prava, natjerala je sindikate na zajedničku borbu", rekao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Davor Jurić.

Naglasio je da su se sindikati oduprli takvim namjerama Vlade te zahvaljujući zajedništvu i znanju izborili povoljnije izmjene Zakona o radu (ZOR).

I predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever rekao je da se u izmjenama ZOR-a dosta toga promijenilo nabolje, no upozorio je da visina otpremnina i duljina otkaznih rokova, koje vlada unaprijed zacrtala, nisu predviđene za pregovore.

"Danas na početku 21. stoljeća umjesto očekivanog boljeg života, radnike se pretvara u potrošnu robu i vraća na poziciju od prije sto godina", rekao je Sever.

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Boris Kunst rekao je da sindikati neće trgovati radničkim pravima i slušati lažna obećanja političara.

Dodao je da su se političari kratko po dolasku na vlast ponašali skromno. "Sada se voze u luksuznim automobilima, a sastanci im služe da bi se naspavali", rekao je Kunst.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivica Račan poručili su građanima u Maksimiru da se Hrvatska nalazi na dobrom putu, a da rast standarda ovisi o brzini ostvarivanja ciljeva.

Vlada je osigurala veću stopu rasta, a građani će kroz godinu-dvije osjetiti bolji standard, izjavili su Mesić i Račan.

Sindikati ih nisu posebno pozvali na današnju proslavu, ali su rekli da, ako žele, mogu građanima čestitati Praznik rada, no zbog "izborne godine" bez političkih govora.

Lani sindikalci nisu pozvali nikoga od političara u znak prosvjeda protiv najavljenih izmjena ZOR-a.

Međunarodni praznik rada slavi se 1. svibnja u Hrvatskoj kao i u većini zemalja svijeta u počast radnicima poginulima toga dana 1886. u Chicagu na velikim demonstracijama na kojima je zatraženo osmosatno radno vrijeme i povišenje nadnice.

Pročitajte više