Sindikati Saboru predali potpise za referendum: Sutra počinje provjera njihove valjanosti

PREDSTAVNICI sindikalnih središnjica danas su predsjedniku Sabora Luki Bebiću predali 813.016 potpisa koje su prikupili za raspisivanje referenduma protiv Vladine izmjene Zakona o radu.

Nakon što su predstavnici sindikata predali 35 kutija s potpisima hrvatskih građana, idućih najmanje 30 dana trajat će proces utvrđivanja valjanosti predanih potpisa. Taj postupak najavio je potpredsjednik Sabora i predsjednik Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav Vladimir Šeks. Naime, Odbor će već sutra zatražiti od MUP-a i Ministarstva uprave da počnu provjeravati je li prikupljen potreban broj od 10 posto valjanih potpisa birača za raspisivanje referenduma protiv Vladina prijedloga izmjena Zakona o radu (ZOR).

Šeks se odbio izjasniti hoće li se referendum provesti po novom ili starom Ustavu

Šeks se odbio izjasniti hoće li se referendum provesti po odredbama starog ili novog Ustava, naglašavajući da "tek treba utvrditi je li se za referendum izjasnio potreban broj birača".

Predsjednik Sabora Luka Bebić samo je šturo rekao da će se nakon zaprimanja potpisa "provesti zakonom i poslovnikom propisana procedura", čiji će kraj označiti određivanje datuma i raspisivanje referenduma.

Ozren Matijašević je jučer izjavio kako su sindikati fotokopirali sve potpise i provjerili njihovu čitkost. Papiri s potpisima su ukupno teški 190 kilograma. Sindikati nisu provjeravali JMBG građana koji su se potpisali već su to ostavili saborskim službama.

"Nikome nećemo dati da nam uskoči u akciju"

Sprečavanje nepovoljnih izmjena Zakona o radu jedini je cilj koji su sindikati imali, i to je bilo jedino što ih je zanimalo. "Nikome nećemo dati da nam uskoči u akciju", rekao je predsjednik HUS-a.

Sindikati su potpise prikupljali od 9. do 23. lipnja i postigli zavidan rezultat. Čelnike sindikata Krešimira Severa, Damira Jakuša, Mladena Novosel, Vilima Ribića i Ozrena Matijaševića u svojem je uredu danas primio i predsjednik Sabora Luka Bebić.

Pročitajte više