Sindikati: Sastanak u Ministarstvu znanosti bezuspješan

PREDSTAVNICI triju sindikata prosvjete i znanosti ocijenili su jučerašnji sastanak u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa "bezuspješnim i promašenim".

Na sindikalni nacrt sporazuma o partnerstvu u obrazovanju i znanosti, u kojemu su navedeni zahtjevi za povećanjem plaća, većem izdvajanju za prosvjetu i rokovi izvršenja, predstavnici Ministarstva ponudili su samo deklarativni tekst, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare čelnika sindikata školstva i znanosti.

Tekst Ministarstva ne nudi nikakve rokove i obveze, kazao je predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Mato Elkaz.

Unatoč tome, sindikalci neće odustati od daljnjih razgovora, te najavljuju za sutra novi sastanak u Ministarstvu znanosti, na kojem će pokušati izraditi zajednički sporazum.

Hoće li biti rezultata ovisit će o tome koliko "slobodne ruke" ima druga strana, ocijenio je Elkaz.

Sindikalci su protiv predviđenih sedam posto izdvajanja za prosvjetu iz proračuna u idućoj godini, jer će takvim tempom Hrvatska tek za 113 godina dosegnuti europski prosjek izdvajanja za obrazovanje iz BDP-a od 6,5 posto.

Sindikati traže povećanje plaća kojim bi se pratio rast plaća u gospodarstvu i uklanjanje njihova 12 postotnog zaostajanja za gospodarstvom u iduće tri godine, selektivan pristup prosvjeti, izdvajanje za obrazovanje 6,5 posto BDP-a te reformu obrazovanja.

Pročitajte više