Sindikati štedjeli 16 godina da bi kupili zemljište od 14 milijuna kuna

"SVI SU znali za kupnju zemljišta koja je proistekla iz 16-godišnje štednje od sindikalnih članarina", rekao je danas na konferenciji za novinare Miljenko Šimpraga, lider Velikog vijeća Sindikata znanosti pojašnjavajući kako je riječ o zemljištu koje je kupljeno krajem prošle godine po cijeni od 14,1 milijun kuna u središtu Zagreba, a na njemu će se graditi objekt od 5600 četvornih metara s tri podzemna i osam nadzemnih katova, a sredstva su skupljali i Sindikat medicinskih sestara kao i Sindikat hrvatskih učitelja. Riječ je o sindikalnom domu, gdje će članovi sindikata naći krov nad glavom.

> Ima se para, ima se s čim: Sindikat kupio zemljište vrijedno dva milijuna eura!

Sindikati smatraju da ih Vlada napada jer su upravo ovim primjerom pokazali kako se štedi i pametno ulaže te pametno raspolaže novcem, a ne kupovinom nepotrebnih i skupocjenih automobila kojima vrijednost pada.

Neusporedivo s BMW-om

Naravno riječ je o kupnji atraktivnog zemljišta od strane sindikata, a priča je puknula u javnost gotovo u isto vrijeme kada se otkrilo da se premijer Ivo Sanader vozi u skupocjenom blindiranom BMW-u. Dio javnosti bio je spreman usporediti sindikalnu investiciju sa Sanaderovim BMW-om upravo u vrijeme kada su sindikalci počeli gubiti borbu protiv Vlade , no te i takve priče odlučno su danas opovrgnuli sindikalci.

"Na cijelom projektu radi se već godinu i pol dana i upravo sada mi raspravljamo o tome baš u vrijeme kada HDZ kupuje automobile, država obilato troši proračunski novac i u vrijeme kada izjavljuju da će se graditi Pelješki most", naglasila je danas Zdenka Gizdić, predsjednica Sindikata medicinskih sestara. Sindikalisti danas tvrde da je sve bilo transparentno jer su njihovi članovi znali za investiciju, dok je Tvrtko Smintal objašnjavao kako Sindikat znanosti nikada nije imao afera.

Nekretnini vrijednost raste a automobilu pada

"Ni ovo nije afera jer smo za ovakvu investiciju uporno štedjeli 16 godina i nema nikakvih razloga propitivati se danas odakle nam ta sredstva", tvrdi Smintal poručujući Vladi i poslodavcima kako je upravo ovo primjer kako se štedi i odgovorno ponaša. Uostalom poručili su sindikalci danas, BMW-u vrijednost svakog dana pada, a nekretnini vrijednost raste.

"Treba znati da smo još 1993. godine odlučili otvoriti fond za investicije i štedljivim odnosom prema sredstvima došli smo do zarade koja će nam omogućiti provedbu projekta", rekao je Vilim Ribić u ime Sindikata znanosti dodajući kako je zemljište kupljeno njihovim novcem, a ne iz proračuna.

M.M.
Foto:Vjekoslav Skledar (Cropix)

Pročitajte više