Sindikati: Štrajku se odazvalo oko 80 posto državnih službenika

U JUČERAŠNJEM štrajku sindikata državnih službi sudjelovalo je oko 80 posto državnih službenika i namještenika, ustvrdili su sindikalni čelnici na današnjoj konferenciji za novinare.

Sindikalci su pritom ismijali jučerašnje priopćenje Vlade da je u štrajku sudjelovalo 4,5 posto zaposlenih u državnoj upravi rekavši kako je toliko ljudi možda radilo.

Vlada je ustvrdila da je u ministarstvima, državnim upravnim organizacijama, središnjim državnim uredima, uredima i stručnim službama Vlade i Hrvatskog sabora, te uredima državne uprave u županijama, od ukupno 55.776 zaposlenih štrajkalo 2.495 službenika i namještenika, odnosno oko 4,5 posto.

No, čelnici Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, Sindikata policije Hrvatske, Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a i Sindikata vojnih službenika i namještenika ustvrdili su danas da je štrajk potpuno uspio, unatoč velikim pritiscima na štrajkaše.

Pokazali smo da možemo dobro provesti štrajk na graničnim prijelazima, aerodromima i šalterima, pa se nadamo da je Vlada shvatila upozorenje, rekao je predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić.

Neki načelnici i pročelnici su poimenično zvali zaposlene kako bi provjerili tko štrajka, a u MORH-u su zabranili postavljanje plakata o štrajku na oglasne ploče.

Sindikati će poduzeti mjere protiv rukovoditelja koji su vršili pritisak na službenike, a ako Vlada ne plati vrijeme provedeno u štrajku, pobrinut će se za obeštećenje štrajkaša.

Predsjednik Sindikata državnih službenika Ivica Ihas prozvao je ministricu pravosuđa Vesnu Škare Ožbolt da se nije izborila za poboljšanje materijalnog stanja pravosudnih djelatnika, već im je samo dala više posla.

Sindikati su tražili stalni mjesečni dodatak od 300 kuna (oko 150 kuna u neto iznosu), kako bi državni službenici barem privremeno dostigli plaće u javnim službama, no Vlada je umjesto toga ponudila povećanje osnovice za tri posto.

Vlada je unatoč štrajku odlučila obračunati tih tri posto na plaće za siječanj, a pregovori o plaćama i materijalnom statusu državnih službenike i namještenika nastavit će se iza Nove godine.

Ako će Vlada i dalje biti tvrda u svojim stajalištima, sindikati će nastaviti s akcijama, najavili su njihovi čelnici spominjući i opći štrajk.

Pročitajte više