Sindikati upozoravaju na "opasnu" izjavu nove ministrice rada: Vrag je odnio šalu

Foto: FAH

MINISTRICA rada i mirovinskog sustava Nada Šikić našla se na udaru sindikata zbog izjave da u slučaju zakonskog uređenja plaća u javnoj upravi više neće biti potrebe za kolektivnim ugovorima.

"Izjava ministrice rada i mirovinskog sustava Nade Šikić kako u slučaju da se zakonom o plaćama ukinu dodaci na plaću više neće biti potrebe za kolektivnim ugovorima, jer će dodaci biti valorizirani, odnosno obuhvaćeni zakonom, zabrinjavajuća je i ukazuje kako Vlada namjerava ukinuti kolektivno pregovaranje u javnoj upravi i predmet i sadržaj kolektivnih ugovora regulirati zakonima", piše Sindikat državnih službenika i namještenika.

"Sindikat podsjeća kako je prošla Vlada kolektivno pregovarala sa sindikatima i s njima sklapala kolektivne ugovore, da bi zatim poništavala njihove učinke zakonima o uskrati prava koje je prethodno ugovorila, ali izgleda kako ova Vlada namjerava ići i korak dalje i kolektivne ugovore učiniti bespredmetnima.

"Vrag je odnio šalu"

Eventualno konzultiranje socijalnih partnera ili njihovo uključivanje u radne skupine za izradu zakona o plaćama koji bi zamijenio kolektivne ugovore u javnoj upravi, ni u kom slučaju ne može zamijeniti kolektivni ugovor kao ustavnu i zakonsku kategoriju.


Sindikat podsjeća kako se sukladno članku 57. Ustava RH pravo zaposlenih i članova njihovih obitelji na socijalnu sigurnost i socijalno osiguranje uređuje zakonom i kolektivnim ugovorom, a ne samo zakonom kako najavljuje ministrica Šikić.

Kolektivnim se ugovorima ne uređuju samo dodaci na plaću već i osnovica za obraćun plaće, politika plaća, materijalna prava poput božićnice, regresa, jubilarnih nagrada, otpremnine, trajanje dnevnog, tjednog i godišnjeg odmora. Zar ministrica rada sva ova pitanja misli riješiti Zakonom o plaćama?

Kad napadi na kolektivne ugovore kojima se reguliraju prava stotina tisuća zaposlenih sukladno Ustavu, Zakonu o radu, Zakonu o plaćama u javnim službama i Zakonu o državnim službenicima, dolaze od ministrice rada, koja bi ih trebala promovirati i osnaživati kolektivno pregovaranje, onda je vrag odnio šalu.

Ako ministrica rada kolektivne ugovore u javnoj upravi danas smatra nepotrebnima, možda će sutra predložiti i ukidanje prava na udruživanje i sindikalno organiziranje službenika i namještenika, slijedeći vlastitu logiku - kad nema potrebe za kolektivnim ugovorima, onda nema ni za sindikatima", stoji u priopćenju sindikata.

Pročitajte više