Sindikati zdravstva: Hebrang protuzakonito potpisao Strukovni ugovor za liječnike

DOK JE s nama ispijao šampanjac nakon potpisivanja Granskog kolektivnog ugovora (GKU), ministar zdravstva Andrija Hebrang istodobno je s Hrvatskim liječničkim sindikatom (HLS) tajno i protuzakonito potpisao Strukovni kolektivni ugovor (SKU) za liječnike i stomatologe, ustvrdili su danas predstavnici Samostalnog sindikata zdravstva i Strukovnog sindikata medicinskih sestara.

Sindikati ističu da su "grubo politički prevareni i izmanipulirani", zbog čega će podnijeti sudsku tužbu za poništenje SKU-a za liječnike i stomatologe, a razmislit će i o otkazivanju netom potpisanog GKU-a za zdravstvo.

Sklapanje SKU-a suprotno je zaključku Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) da se specifičnosti svake struke uređuju dodacima na GKU, i otvara mogućnost svakoj struci da od Vlade traži zasebni kolektivni ugovor.

Prilikom pregovora o GKU-u sa četiri sindikata zdravstva, dogovoreno je da ministar Hebrang i predsjednik HLS-a Ivica Babić potpišu sporazum kao dodatak GKU-u, kojim se liječnicima godišnje jamči 10 posto dodatka na liječničku odgovornost.

Potpisivanjem SKU-a na 27 stranica, u kojemu se preciziraju sva ostala prava liječnika, derogiran je netom potpisani GKU i uvedene su pojedine odredbe suprotne Zakonu o radu, tvrde sindikati.

Prvi izračuni na temelju SKU-a pokazuju da bi iduće godine na 11.000 liječnika, koji čine šestinu zaposlenih u zdravstvu, trebalo potrošiti veliku većinu od 700 milijuna kuna, koliko je zdravstvo dobilo više u proračunu, dok bi za ostalih 50-ak tisuća zaposlenih otišlo svega 158 milijuna kuna.

Nakon šest godina liječničke bi plaće, zbog dodatka na odgovornost, porasle za 77 posto i bile bi 2.000 kuna veće od plaća sudaca prekršajnog suda na čijoj bi razini trebale biti, istaknuli su sindikati.

Tako bi kroz šest godina bruto plaća voditelja zdravstvenog odjela neke bolnice iznosila preko 34.000 kuna, a samo jedno dežurstvo na blagdan plaćalo bi mu se u bruto iznosu preko 8.500 kuna.

Osim toga, sudac prekršajnog suda s 20 godina staža primao bi bruto plaću od 15.100 kuna, a liječnik specijalist s 20 godina staža gotovo 20.000 kuna.

"Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) o svemu je jučer izvijestio premijera Ivu Sanadera od kojega tražimo da se to raspravi na sjednici Vlade, a tražit ćemo i raspravu na GSV-u", rekla je pravna savjetnica u SSSH-u Dušanka Marinković Drača.

Upozorila je kako je pogodovanje jednom sindikatu nauštrb ostalih protivno međunarodnim konvencijama koje je Hrvatska potpisala.

Predsjednica Sindikata medicinskih sestara, koja trenutno predsjedava i Maticom hrvatskih sindikata javnih službi, Zdenka Gizdić najavila je da će ta središnjica predložiti prekid socijalnog dijaloga s Vladom.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Spomenka Avberšek izjavila je da su sindikati jučer razgovarali s Hebrangom, ali su sastanak brzo napustili jer je ministar na tvrdnje o manipulaciji ustao i udario šakama o stol.

"Ako je to legitimitet Vlade koja želi ući u EU, svaka čast", rekla je Avberšek dodavši da kako je potpisivanje SKU-a Hebrangovo vraćanje duga Babiću za organizaciju liječničkog štrajka 2002. godine.

Pročitajte više