Siniša Hajdaš Dončić i Sabina Glasovac bit će oporbeni potpredsjednici sabora

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Nakon konstituiranja 11. saziva Sabora parlamentarne stranke pregovaraju i o radnim tijelima, od kojih je u 18 predsjedničkih mjesta pripalo većini, dok je oporba podijelila 15 vodećih mjesta, a potpredsjednici iz oporbe vjerojatno će biti Sabina Glasovac i Siniša Hajdaš Dončić.

Vladajuća većina već je na konstituirajućoj sjednici Hrvatskog sabora za potpredsjednike izabrala Željka Reinera (HDZ), Ivana Penavu (DP) i zastupnika talijanske manjine Furija Radina.

Oporbenjaci su o tim dužnostima odlučivali u četvrtak i na oporbeno potpredsjedničko mjesto najvjerojatnije ponovno dolazi SDP-ova Sabina Glasovac te njezin stranački kolega Siniša Hajdaš Dončić.

Određeni i saborski odbori

U raspodjeli čelnih mjesta u radnim tijelima vladajućima je pripalo 18, a oporbenim strankama 15. U oporbenoj kvoti, uz deset SDP-u, tri su predsjednička mjesta pripala Možemo!, a dva Mostu.

Premda u SDP-u još nisu htjeli govoriti o kadrovskim rješenjima jer tek trebaju proći Predsjedništvo stranke i Klub zastupnika, Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, koji po Poslovniku pripada oporbi, trebao bi voditi SDP-ov Ranko Ostojić.

Od važnijih odbora SDP će, prema oporbenom dogovoru, pripasti, onaj za obranu, za turizam, za financije, za rad i mirovinski sustav, za ravnopravnost spolova te još tri radna tijela, a Antikorupcijsko vijeće, prema neslužbenim informacijama, trebala bi voditi Mirela Ahmetović.

Čelnica Možemo! Sandra Benčić potvrdila je da su im pripala tri odbora te da će Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku voditi Ivana Kekin, Odbor za europske poslove Jelena Miloš, a Odbor za zaštitu okoliša i prirode Dušica Radojčić.

Mostov Nikola Grmoja kazao je da ostale oporbene stranke nisu pristale na njihove zahtjeve, pa su se za dio odbora ždrijebali. Rekao je da su tražili Odbor za zaštitu okoliša, na što ostali nisu pristali pa su ždrijebom dobili Odbor za pravosuđe te Odbor za lokalnu samoupravu. Tko će ih voditi, još se ne zna jer će, najavljuje, to tek definirati na stranačkim tijelima.

O svim će imenovanjima na sutrašnjoj sjednici raspravljati Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove.

Pročitajte više