Sinj: Obilježena obljetnica osnutka 126. brigade HV-a

U SINJU je danas prigodno obilježena 12. obljetnica osnutka 126. brigade Hrvatske vojske i napada na vojarnu jugoslavenske vojske, koji su izveli pripadnici te brigade na sami dan osnutka.

U toj akciji, kojoj je cilj bio oduzimanje naoružanja i druge vojne opreme, poginula su dva pripadnika brigade, Luka Erceg i Ivan Kamber.

Kroz 126. brigadu, koja je tijekom rata preimenovana u Domobransku pukovniju, prošlo je oko 5000 vojnika, od kojih je u borbama na ratištima diljem Dalmacije poginulo 44.

Kod spomen obilježja na mjestima pogibije branitelja Ercega i Kambera, inače prvih vojnih žrtava rata u cetinskom kraju, te kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u središtu Sinja, izaslanstvo brigade položilo je vijence i zapalilo svijeće.

Vijence su također položila i izaslanstva grada Sinja, te udruga proizišli iz Domovinskog rata, policije, Nastavnog središta za obuku HV-a i političkih stranaka.

Potom je u crkvi Gospe Sinjske fra Stipe Čirko, vojni kapelan Nastavnog središta, služio svetu misu zadušnicu za sve poginule hrvatske branitelje cetinskog kraja.

Pročitajte više