Sinjski gradonačelnik mora na policiju zbog komentiranja presude Norcu

RIJEČKO Općinsko državno odvjetništvo zatražilo je danas od policije da razgovara sa sinjskim gradonačelnikom Matom Jukićem kako bi se utvrdilo je li izjavom nakon presude tzv. gospićkoj skupini počinio kazneno djelo prisile prema pravosudnom dužnosniku, doznaje se u MUP-u.

"PU primorsko-goranska zaprimila je zahtjev riječkog Općinskog državnog odvjetništva za obavijesnim razgovorom s Jukićem", potvrdila je Hini glasnogovornica MUP-a Zinka Bardić.

Objasnila je kako je svrha obavijesnog razgovora utvrditi ima li elemenata za pokretanje kaznenog postupka protiv Jukića zbog kaznenog djela prisile prema pravosudnom dužnosniku iz članka 309., stavka 2., Kaznenog zakona (KZ).

Dodala je da će policija od HTV-a zatražiti snimku Jukićeve izjave koju je dao u Rijeci nakon izricanja nepravomoćne osuđujuće presude umirovljenom generalu Mirku Norcu i još dvojici iz tzv. gospićke skupine.

Jukić je tada, među ostalim, rekao da je presuda sramotna, da se pobjednicima ne može suditi i kako "nema nigdje" da generali, vojnici koji su oslobodili svoju zemlju moraju danas odležati u zatvorima.

Glasnogovornica MUP-a Zinka Bardić je ponovila da policija u suradnji s Državnim odvjetništvom provjerava jesu li u jučerašnjim prosvjedima i blokadama prometnica, koje je organizirala HVIDR-a i Središnji stožer za obranu digniteta Domovinskog rata, počinjena neka kaznena djela.

Prema KZ-u prisilu prema pravosudnom dužnosniku počinio je, među ostalim, onaj tko za vrijeme sudskog postupka, a prije donošenja pravomoćne sudske odluke, u sredstvima javnog priopćavanja, na javnom skupu ili pred skupinom ljudi, iznosi svoje mišljenje o tome kako bi u tom slučaju pravosudni dužnosnik trebao postupiti ili kakve odluke donositi. Za to je predviđena novčana kazna do 150 dnevnih dohodaka ili do šest mjeseci zatvora.

Pročitajte više