VIDEO Nesreća u kojoj su poginula dva tinejdžera pokrenula nerede u Cardiffu

Sinoć je oko 18 sati u Cardiffu, glavnom gradu Walesa, došlo do prometne nesreće u kojoj je poginulo dvoje tinejdžera. Ubrzo nakon nesreće, na mjestu tragedije počeli su se okupljati mladi koji su napali policiju te su izbili neredi, a potrajali su do ranih jutarnjih sati.

Isprva nije bilo jasno što je pokrenulo nerede. Policija je za britanske medije potvrdila da su intervenirali na prometnoj nesreći u kojoj je bilo poginulih te da su, kada su stigli na mjesto nesreće, tamo već zatekli tragične scene.

"Početak incidenta bio je prometni incident koji je nažalost uključivao dva tinejdžera i gubitak života. To je tragedija kojoj je policija prisustvovala i pokušavala je istražiti kada su se ti događaji dogodili", rekao je šef policije južnog Walesa Alun Michael za BBC, opisujući početak nereda.

Prosvjednici bacali cigle i vatromet

"Koliko sam shvatio, dogodila se prometna nesreća u kojoj su sudjelovala dva tinejdžera na terenskom biciklu ili skuteru i, nažalost, poginuli su. To je incident koji se očito istražuje sam po sebi. Čini se da je to izazvalo, iz razloga koji nisu jasni, nerede u kojima je ozlijeđeno desetak policajaca", rekao je Michel.

Britanski su mediji objavili da prosvjednici vjeruju kako je za smrt tinejdžera odgovorna upravo policija te da su umrli sudjelovali u policijskoj potjeri, suprotno tvrdnjama policije.

Prosvjednici, kojih se na mjestu nesreće okupilo između 100 i 150, palili su automobile te bacali cigle i vatromet na policiju. U neredu su oštećena dva policijska automobila, a slike pokazuju jedan s razbijenim vjetrobranskim staklom i obješenim retrovizorima.

Uništeni auti, napadnut građanin

Neki su prosvjednici viđeni kako razbijaju pločnik i bacaju njegove komade na policiju. Michael je rekao da je u neredima u kvartu Elyju ozlijeđeno 12 policajca. Hitnim se službama nakon nekog vremena pridružila i interventna policija.

Napadnut je i jedan građanin jer su neki od okupljenih mislili da su prikriveni policijski službenici, rekao je jedan od starijih službenika na mjestu događaja. Najmanje dva parkirana automobila su zapaljena, jedan od njih nakon što se prevrnuo na krov.

U utorak ujutro po ulici se moglo vidjeti razbacano kamenje za popločavanje i cijevi. Na ostalim parkiranim automobilima razbijena su stakla, dok je dječja autosjedalica ležala u ruševinama na cesti, piše BBC.

"Nije bilo policijske potjere"

"Čini se da su postojale glasine, a te su se glasine proširile, o policijskoj potjeri, što nije bio slučaj i mislim da to ilustrira brzinu kojom glasine mogu kružiti uokolo s aktivnostima koje se danas odvijaju na društvenim medijima, i da događaji mogu izmaći kontroli."

Nakon nagađanja na društvenim mrežama da je policija bila umiješana u nesreću, iz policije su rekli da se nesreća "već dogodila kad su policajci stigli".

John Urquhart, glavni tajnik UK Harmony Partyja, koji živi u tom području, tvrdi da je nedostatak komunikacije između policije i zajednice mogao dovesti do eskalacije. "Pokazali su samo prijezir prema zajednici i ponašali su se kao da ne zaslužujemo znati što nam se dogodilo na vlastitom pragu", rekao je.

Pročitajte više