Sinovi HDZ-ovaca divljaju, dilaju, prijete i mlate. Nijedan nije završio u zatvoru

Foto: Robert Anic/PIXSELL/Facebook/Hina

U NEKIM slučajevima pravna država u Hrvatskoj pokazuje svoju brzinu i efikasnost, ali ne i kad se radi o djeci HDZ-ovaca.

Čini se da sudovi najbrže reagiraju kad se radi o sirotinji i onima nezaštićenima, dok strogost izostaje kad je riječ o utjecajnima, bogatima, moćnima. A u Hrvatskoj nema bolje zaštite od one političke, što se uglavnom odvija pod krilom HDZ-a.

Pogotovo ste zaštićeni ako ste, recimo, sin HDZ-ovca, budući da praksa pokazuje da hrvatski sudovi za premlaćivanja, zastrašivanja, prijetnje ili dilanja takvih imaju poseban senzibilitet. 

Popisali smo očite primjere u kojima su sinovi viđenijih HDZ-ovaca dobili minorne kazne, ali i slučajeve kad su za minorna djela osuđeni obični ljudi, oni bez političkih veza.

Đakićev sin na kokainu prijetio policajcima

Josip Đakić arhetipski je primjer HDZ-ovog šerifa. Ispunjava on tako cijelu lepezu potrebnih osobina za takvo što. Radi se o dugogodišnjem HDZ-ovom šefu Virovitičko-podravske županije, predsjedniku HVIDRA-e, saborskom zastupniku. Iza njega su kočijaško ponašanje u saborskim klupama, radikalni stavovi, ali i eksplozivna narav.

Đakić je, naime, 1998. godine pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od tri mjeseca jer je fizički napao policajca. Pet godina kasnije Josip Đakić je izvukao pištolj i uperio ga u redara disko-kluba jer je ovaj tražio da plati ulaznicu. Prijetnja pištoljem Đakiću nije bila dovoljna, pa je redara usput i udario nogom u trbuh.

Josip Đakić ima četiri sina.

Jednome od njih, kako su nedavno izvijestili mediji, Općinski kazneni sud u Zagrebu izrekao je kaznu od 10 mjeseci zatvora zbog prijetnji smrću četvorici zagrebačkih policajca. Radi se o Tomislavu Đakiću, koji ipak neće u zatvor jer mu je kazna zamijenjena radom za opće dobro, odnosno u kaznu mu je uračunato i mjesec dana koje je, nakon samog događaja, proveo u istražnom zatvoru. Tomislav Đakić tako mora odraditi još 540 sati društveno korisnog rada. Drugim riječima, kažnjen je on po principu jedan dan zatvora za dva sata rada.

>> Đakićev sin prijetio policajcima smrću. Neće u zatvor

Tomislav Đakić je, podsjetimo, 18. lipnja 2020. godine u Zagrebu s društvom narušavao javni red i mir. Pozvana je policija, na teren su izašla četiri policajca, koje je Đakić vrijeđao, pa su ga prisilno morali odvesti u stanicu.

Tamo ih je nastavio vrijeđati.

"Vi ste balavci, tek ste došli s akademije. Je*em vam majku. Pušite ku*ac. Vidjet ćete kad dođe Jopa, zvat će načelnika i Božinovića. Svi ste vi klošari. Znate li vi tko je moj otac? Pi*ka vam materina. Je*at ću vam žene i djecu, glupani retardirani", galamio je Đakić.

Zatim se okrenuo prema jednom od policajaca s ciljem da ga ustraši te mu poručio: "Tebe ću, klošaru, zapaliti", nakon čega je nastavio galamiti da će "svi policajci dobiti otkaz, da će ih pobiti, je*ati žene i djecu u usta...".

Đakić je te večeri bio pijan, a kasnije mu je u urinu pronađen i kokain.

Drugi sin prijetio novinaru i Srbima čestitao Božić uz fotografiju ustaškog koljača iz Jasenovca

Još jedan sin Josipa Đakića, Ivan Đakić, je u listopadu 2018. godine novinaru Ivanu Žadi prijetio smrću.

"Mlađi sin Josipa Đakića pred desetak svjedoka zaprijetio je da će me ubiti. Rekao je: 'Onog Žadu ću zatući, ali ne moram ja prljati ruke. Platit ću, znam već i koga u Zagrebu da to napravi umjesto mene", riječi su novinara Žade.

>> Novinar: Prijetio mi je sin HDZ-ovca Đakića, a onda mi je njegov otac psovao

Mlađi Đakić je na koncu za prijetnje Žadi osuđen, ali uvjetno. Kazna mu je spojena s onom za objavu na Facebooku, o kojoj je prvi pisao Index. 

>> Sin HDZ-ovog zastupnika objavio sliku ustaše s odrubljenom glavom Srbina

Naime, Đakić je na pravoslavni Božić početkom 2019. objavio fotografiju koja prikazuje jednog od ustaških koljača iz Jasenovca koji drži glavu Srbina. Sin HDZ-ovog zastupnika je uz to napisao: "Svim 'prijateljima' srbićima sretan Božić."

Općinski sud u Virovitici donio je protiv Ivana Đakića pravomoćnu presudu za prijetnju i poticanje na nasilje i mržnju te je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 11 mjeseci uvjetno uz rok kušnje od tri godine.

I najstarijem sinu uvjetna kazna. On je, pak, pokušao ubiti čovjeka

Najstariji sin Hrvoje se triput autom zaletio u čovjeka, pokušavši ga ubiti. On se u ljeto 2012. nakon svađe i naguravanja ispred noćnog kluba na otoku Ugljanu autom triput zaletio u Zadranina Predraga Vukčevića. Hrvoje Đakić je pritom imao 1.2 promila alkohola u krvi. 

Nepravomoćno je 2012. godine osuđen na uvjetnu kaznu zatvora, iako ga se teretilo za pokušaj ubojstva. Županijski sud u Zadru je Hrvoja Đakića osudio na deset mjeseci uvjetnog zatvora s rokom kušnje od tri godine. Sutkinja Dijana Grancarić ga je, naime, proglasila krivim samo za nanošenje teških tjelesnih ozljeda. Grancarić je utvrdila da Đakić nije namjeravao ubiti 33-godišnjeg Predraga Vukčevića, u kojeg se u siječnju 2010. godine zabio automobilom, nego ga samo teško ozlijediti.

No na ponovljenom suđenju Hrvoje Đakić ipak je bio osuđen za pokušaj ubojstva, i to na djelomičnu uvjetnu kaznu, koja je podrazumijevala sedam mjeseci zatvora, te još godinu i pet mjeseci zatvorske kazne, koja se, kako je obrazloženo, neće izvršiti ako tijekom trogodišnjeg roka kušnje on ne počini novo kazneno djelo. 

Premlatio umirovljenika, kažnjen s 360 sati rada za opće dobro. Čak ni to nije odradio

Tomislav Šimara, sin bivšeg HDZ-ovog zastupnika i vlasnika Slatinske banke Ante Šimare, na ulici je 2011. godine pretukao čovjeka 40 godina starijeg od sebe. 

Šimara i nekoliko njegovih prijatelja u pijanom stanju u Ulici Vladimira Nazora redom su razbijali koševe za otpatke i vrata na kućama u nizu. Tako su došli i do Šimunovićeve kuće i na njoj razbili ulazna staklena vrata, a potom se uputili prema obližnjem kafiću. Vidjevši što se dogodilo, Šimunović je pozvao policiju i uputio se do ulice u blizini, gdje također ima kuću, da vidi je li i ondje nanesena šteta, no oni su ga napali, srušili na pod i počeli žestoko udarati, prijeteći da će ga ubiti.

Slatinskoj policiji trebalo je, pisali su mediji, deset dana da pronađe i ispita Tomislava Šimaru. Tvrdili su da ga ne mogu pronaći. 

Kazna? 360 sati rada za opće dobro. No, ni to mu se nije dalo odraditi pa mu je očev prijatelj, Josip Granjaš, načelnik općine Sopje, samo potpisao da je radio u općini. Na koncu je i sam Granjaš zbog toga završio na optuženičkoj klupi zbog falsificiranja. Osuđen je na godinu dana zatvora, uvjetno na tri godine. Ni dana nije proveo u zatvoru.

Divljao i sin nekadašnjeg državnog tajnika

A devijantnim ponašanjem proslavio se i Karlovčanin Željko Goršić, sin istoimenog nekadašnjeg državnog tajnika u MORH-u.

On je 2008. godine, s tadašnjim gradskim vijećnikom Danijelom Trupkovićem te još dvadesetak članova Mladeži HDZ-a, dva sata divljao u petak navečer u River pubu, vrijeđajući goste te lomeći čaše i ostali inventar uz povike "Ajmo ustaše". 

Goršić je kažnjen novčanom kaznom, a kasnije je završio u zatvoru zbog drugog djela.

Naime, tri godine poslije ovog događaja Željko Goršić, Danijel Trupković i Vladimir Vogrinec teško su premlatili Marka Jovkovića u kafiću Astralis. Goršić je dobio sedam mjeseci zatvora. U vrijeme izricanja presude više nije bio član HDZ-a.

Sinu generala pronađeni kokain i marihuana, kažnjen društveno korisnim radom

Zatvorsku kaznu je izbjegao i sin generala Mladena Kruljca.

Davidu Kruljcu policija je pronašla 27 grama kokaina i skoro četiri kilograma marihuane te 118 tisuća eura, za koje je policija smatrala da ih je zaradio preprodajom droge. Osim droge i novca, nađeni su i digitalna vaga te uređaj za prešanje.

Kruljac se pravdao kako je drogu i novac čuvao za srpskog državljanina pod imenom Tom Ford, kojega nikad nije upoznao, već ga je upoznao preko internetske aplikacije.

>> Sin generala Kruljca osuđen zbog hrpe droge, ali neće ići u zatvor

Općinski kazneni sud u Zagrebu Kruljca je osudio na godinu dana zatvora, što je kasnije pretvoreno u 730 sati rada za opće dobro, a ujedno mu je izrečena i novčana kazna od 500 dnevnih dohodaka, što u njegovu slučaju iznosi 200.000 kuna. 

Umalo ubio turista u Dubrovniku, nije išao u zatvor

U zatvor nije išao ni sin dubrovačkog HDZ-ovca Andre Rudenjaka. Nikola Rudenjak je 2010. godine ispred jedne diskoteke prišao Brazilcu te ga nokautirao. Od snažnog udarca šakom u glavu Brazilac je pao na tlo, pri čemu mu je pukla lubanja i nagnječen mozak. 

Za frakturu lubanje i nagnječenje mozga Rudenjak je zaradio osam mjeseci zatvora, koje je sud odmah preinačio u rad za opće dobro. 

>> Sin HDZ-ovca razbio Brazilcu lubanju. Kažnjen je radom za opće dobro

Svaki dan koji je trebao provesti u zatvoru zamijenjen mu je za dva sata rada za opće dobro. A i do te je presude došlo nakon više od šest godina nakon što je nokautirao Brazilca.

Ovo su bili samo neki od slučajeva sinova HDZ-ovaca, ljudi koji su za svoja djela neadekvatno kažnjeni. U nastavku donosimo oprečne primjere onih oko kojih se pravna država bavila na sasvim drugačiji način.

Dobila uvjetnu zatvorsku kaznu jer je mužu rekla da puši ku*ac

Ovih dana, kad je javnost zaintrigirao slučaj Tomislava Đakića koji je dobio kaznu rada za društveno dobro, dakle koji će saditi cvijeće ili guliti krumpire, objavljena je i vijest o ženi koja je dobila 45 dana zatvora uvjetno jer je mužu rekla da puši ku*ac.

Radi se o 50-godišnjoj Gabi koju je muž snimio mobitelom i odmah prijavio. Prenoćila je u policiji zbog tih riječi te je osuđena na čak 45 dana zatvora uvjetno.

>> Žena (50) dobila 45 dana zatvora uvjetno jer je mužu rekla da puši ku*ac

"Djeca nisu bila prisutna. Znam da sam pogriješila i da nisam to trebala reći, ali on je mene vrijeđao i ja sam samo odgovorila. Ali, djeca to nisu čula", branila se žena na sudu, ali ipak je osuđena.

Čovjek osuđen na zatvor jer je prodavao duhan na tržnici

Poznat je i slučaj umirovljenike Ante iz Križevaca, koji je osuđen na šest mjeseci zatvora jer je na gradskoj tržnici prodavao duhan.

Njegova zatvorska presuda je postala pravomoćna 2020. godine te mu je policija oduzela 384 grama sitno rezanog duhana.

Anto je umirovljenik narušena zdravlja i živi u teškim materijalnim prilikama, što su mu kod izricanja presude bile olakotne okolnosti. No, otegotno mu je bilo to da je više puta osuđivan za isto kazneno djelo, pisao je portal Danica.

Uzalud je križevački umirovljenik isticao svoje teške socijalne prilike. Županijski sud potvrdio je presudu, pa će Anto morati šest mjeseci u zatvor.

Žena osuđena jer je - tračala

Prilično bizarna presuda dogodila se nakon širenja klasičnih seoskih tračeva. Naime, 56-godišnja Marica iz okolice Bjelovara 2018. godine je proglašena krivom i osuđena za kazneno djelo teškog sramoćenja supružnika Ivana i Đurđice koji imaju kuću u njezinu susjedstvu. 

Osuđena je na kaznu od 5000 kuna, koju nije platila ako tijekom idućih godinu dana nije ponovila slična kaznena djela. 

>> Marica iz Bjelovara osuđena jer je po selu tračala susjede

Bjelovarski sud je oko tog slučaja pokazao neobičnu sposobnost za poslovično tromo hrvatsko pravosuđe. Izveo je sud na raspravama brojne dokaze - obavio je uvid u račune iz dućana koji su akteri ove neobične priče posjećivali, zatražio je brojnu medicinsku dokumentaciju za optuženicu i tužitelje, saslušao sedam svjedoka, pregledao prijašnje parnice i presude.

Bjelovarčanka kažnjena jer je iz vlastitog vinograda uzela drva za grijanje

Još jedan neobičan slučaj dolazi iz Bjelovara. Učiteljica iz ovog grada 2019. godine proglašena je krivom i kažnjena je jer je iz zapuštenog vinograda, koji je naslijedila od svoje bake, prevezla drva za ogrjev.

>> Bjelovarčanka kažnjena jer je iz vlastitog vinograda uzela drva za grijanje

Prekršajni odjel Općinskoga suda u Bjelovaru donio je presudu kojom je spomenutu kaznio s 900 kuna i 100 kuna sudskih troškova jer je drva za ogrjev prevezla bez teretnog lista, odnosno popratnice. 

Kriva jer je prodavala salatu bez jasno istaknute cijene

Prekršajni sud u Puli kaznio je 2016. godine baku Zorku Kevrić (75) iz Vodnjana s 18.500 kuna jer je prodavala salatu.

Baka Zorka je kriva jer je prodavala peršin i češnjak na kojima nije istaknula jasno, vidljivo i čitljivo cijenu u kunama.

"Da sam drogu prodavala, ne bi me ovako kaznili, platiti neću i ići ću u zatvor ako treba", rekla je tada drhtavim glasom baka Zorka, koja uz skromnu mirovinu preživljava zarađujući jedva 50-ak kuna na dan prodajući svoju salatu, češnjak i peršin na tržnici.

Zbog prodaje hrane uz cestu završile u zatvoru

Zbog prodaje prehrambenih proizvoda uz cestu, 79-godišnja Milka Magdić iz Grabovca kod Rakovice i njena 30 godina mlađa susjeda i Zdravka Uzelac 2006. godine su osuđene na kaznu zatvora.

Milka je osuđena na 13, a Zdravka na 21 dan zatvora jer nisu platile kazne koje im je izrekao Prekršajni sud u Slunju. Državni inspektorat Milku je u lipnju 2003. zatekao u prodaji sira u Grabovcu uz cestu prema Plitvicama te Zdravku koja je prodavala med i grah.

Pročitajte više