Širi se epidemija u pulskoj bolnici

EPIDEMIJA gastroenterokolitisa u Mornaričkoj bolnici u Puli zahvatila je od jučer još 17 osoba devet pacijenata i osam zdravstvenih radnika.

Zaraza se s Djelatnosti za interne bolesti sad proširila i na Djelatnost za kirurške bolesti. Do danas je ukupno oboljelo 76 osoba, od kojih 33 liječnika i medicinskih sestara, te 43 pacijenta koji leže na spomenutim odjelima Mornaričke bolnice pri Općoj pulskoj bolnici.

Uzročnik bolesti, za koju se pretpostavlja da je virusna, još nije otkriven, a posjet bolesnicima na svim odjelima i dalje je zabranjen.

Voditeljica Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Vlasta Skopljak kazala je novinarima kako su uzorci stolica oboljelih jutros poslani na daljnje pretrage u Hrvatski zavod za javno zdravstvo u Zagrebu, jer se u toj istarskoj javnoj zdravstvenoj ustanovi ne mogu obaviti pretrage na određene tipove virusa.

Dr. Skopljak i županijski sanitarni inspektor Šani Samardžić odbacili su špekulacije da je izvor zaraze središnja bolnička kuhinja, koja se nalazi na lokaciji stare pulske opće bolnice u Zagrebačkoj ulici.

Naime, jučer poslijepodne sanitarna inspekcija Ureda državne uprave Istarske županije privremeno je zabranila rad središnje bolničke kuhinje zbog nečistoće i grubih propusta u procesu rada. Kako su nužne sanitarno-higijenske mjere provedene jučer poslijepodne i sinoć, danas je kuhinja nastavila s radom.

Jučer su bolnički djelatnici zajedno s ekipama pulskih epidemiologa obavili kompletno čišćenje i dezinfekciju bolničke kuhinje, a, prema nalogu inspektora Samardžića, blaže propuste odgovorni moraju otkloniti u što kraćem roku.

Pročitajte više