Širi se potresna snimka: Ljudi u uniformama pucaju u mentalno bolesnog Palestinca

Screenshot: CNN

Snimka koju je pregledao CNN prikazuje čovjeka u vojnoj uniformi kako puca i ranjava Palestinca s mentalnim poteškoćama u blizini grada Hebrona na okupiranoj Zapadnoj obali. Tarek Abu Abed, prijateljima i obitelji poznat kao Ghazzawi, bio je na putu kući kada su ga jučer zaustavila trojica muškaraca u vojnim odorama i zatražila identifikaciju, ispričao je Tarekov brat Diaa Abu Abed u telefonskom razgovoru za CNN. 

Snimku možete pogledati na ovom linku, ali upozoravamo Vas da je iznimno uznemirujuća. 

"Svatko tko upozna Tareka može odmah shvatiti da ima posebne potrebe. Njegov mozak radi kao djetetov", kazao je. Kada je Tarek rekao muškarcima da nema isprave, uslijedila je svađa koja je kulminirala pucanjem na Tareka, prema riječima njegovog brata.

Diaa je identificirao ljude koji su zaustavili njegovog brata kao izraelske vojnike. Iako je poznato da neki izraelski doseljenici nose vojne odore i imaju pristup vojnim jurišnim puškama, Izraelske obrambene snage (IDF) kasnije su potvrdile CNN-u da su izraelski vojnici bili uključeni u sukob s mentalno poremećenim muškarcem u blizini Hebrona.

Tri muškarca u odorama stoje iznad čovjeka

Dodali su kako vojna policija istražuje incident. "Na temelju početnih dostupnih informacija, čini se da je tijekom provjere koja je obavljena ranije danas u blizini grada Hebrona Palestinac upucan u nogu i evakuiran je kako bi dobio liječničku pomoć", stoji u priopćenju IDF-a.

CNN je utvrdio kako je snimka nastala u blizini grada Sidet Qalqas, južno od Hebrona. Čini se da snimka prikazuje trenutke nakon što je Tarek rekao da nema identifikaciju. Prikazuje tri muškarca u vojnim odorama kako stoje iznad čovjeka koji je na rukama i koljenima, pored čovjeka u crvenoj košulji, kojeg je Diaa identificirao kao Tarekova prijatelja.

"Čovjek odjeven u crveno došao ga je braniti i reći izraelskim vojnicima da moj brat ima posebne potrebe. U zajednici je poznato da ima mentalne poteškoće. Vojnici su odbili slušati", naglasio je Diaa. Muškarci su imali uperene puške u Tareka i čuje se vikanje. 

Sukobi se proširili na Zapadnu obalu

Čini se da Tarek pokušava ustati dok nekoliko lokalnih stanovnika gleda. Zatim ustaje i prilazi jednom od muškaraca, naizgled uzrujan. Nakon toga drugi čovjek prilazi Tareku s leđa. Odjekne pucanj i Tarek se sruši na zemlju. Previja se od bolova, dok dvojica muškaraca nastavljaju držati oružje upereno u njega. 

Diaa tvrdi kako ga je jedan od svjedoka nazvao i da je ubrzo stigao na lice mjesta. Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca objavilo je jučer da je prevezlo 34-godišnjeg muškarca s ranom od metka u nozi iz Qalqasa u bolnicu. Tarek je pretrpio teško krvarenje i podvrgnut je operaciji na nozi, rekao je njegov brat.

Rat između Izraela i Hamasa proširio se na Zapadnu obalu s napadima doseljenika i sukobima u kojima su poginule stotine Palestinaca. Najmanje 256 Palestinaca ubili su izraelski vojnici ili izraelski doseljenici na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu od 7. listopada, prema podacima palestinskog ministarstva zdravstva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.