Širi se poziv na štrajk Bolta i Ubera u ponedjeljak

Foto: PIXSELL/Patrik Macek

Među taksistima koji rade za Bolt i Uber posljednjih dana širi se poziv na štrajk planiran za ponedjeljak u 12 sati.

Ove dvije platforme diktiraju uvjete rada svojim vozačima, od kojih uzimaju proviziju za rad svojih mobilnih aplikacija preko kojih ih povezuju s korisnicima, piše Forbes Hrvatska.

Što traže?

S obzirom na to da nisu zadovoljni prihodima koje ostvaruju, vozači od Ubera i Bolta za prekid štrajka traže 15 posto veće cijene prijevoza, smanjenje provizije platformi na 10 posto, dva eura dodatka za vožnje između 22 i 6 sati, jednaka uvećanja za sve kategorije vožnji te ukidanje Economy tarife, koja se aktivira kad je potražnja nešto manja.

Plan štrajkaša je obustaviti rad na 12 sati, a u slučaju da njihovi uvjeti ne budu ispunjeni, nastaviti s dvosatnim štrajkovima svakog dana u podne.

U ovom trenutku teško je procijeniti koliko vozača je obaviješteno o štrajku, kao i koliki broj će se odazvati.

Uber: Uvijek smo spremni na konstruktivan partnerski dijalog

Forbes je jučer poslao upit Boltu i Uberu. Iz Bolta nisu dobili odgovor, dok su iz Ubera odgovorili na dio postavljenih pitanja te pojasnili kako njihova naknada za uslugu na tjednoj bazi trenutno iznosi 25 posto prihoda ostvarenih tjednim vožnjama, dok ostalih 75 posto ide vozaču partneru za podmirenje svih obveza i zaradu.

Iz njihovog odgovora teško je procijeniti kako će reagirati na štrajk i zahtjeve vozača.

"Uber kontinuirano radi na unaprjeđenju uvjeta suradnje sa svojim partnerima vozačima, a nastavno na njihove prijedloge te interne ankete koje provodimo. Zadovoljstvo i sigurnost naših partnera, jednako kao i naših korisnika, primarni su nam prilikom donošenja poslovnih odluka i planiranja aktivnosti.

Splitski vozači Ubera i Bolta planiraju osnovati sindikat?

U Uberu smo uvijek spremni na konstruktivan i argumentiran partnerski dijalog dok je svatko slobodan iskoristiti svoje demokratsko pravo na prosvjed sve dok taj postupak nikome ne nanosi štetu", poručuju iz Ubera.

Slobodna Dalmacija je prije 10 dana objavila da vozači Ubera i Bolta sa splitskog područja planiraju osnivanje sindikata. U prvoj fazi on bi funkcionirao na razini Splitsko-dalmatinske županije, a potom bi se proširio na cijelu Hrvatsku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.